Voor deze artikelen was u te dom [925 weekoverzicht en vooruitblik]

Huh, zwanen, is die nobele sloper van het leed dat watervogel heet weer terug? Jazeker, maar meer over Piet Oostveen ná de break. Of, break, we zijn net begonnen. Eerst kijken naar wat u wél las, wat u niet las wegens een manifest gebrek aan IQ-punten bij onze lezers (*) en wat u deze week eventueel nog zou kunnen lezen. 

Het succesnummer van de week was Guy Verhofstadt. Omdat het nog weekend is, houden we het maar bij beeld van de eerder getoonde visarend die het kennelijk ook op zwanen voorzien heeft. Wisten we niet. Maar Verhofstadt heeft persoonlijke belangen bij de uitbreiding van de Europese unie, wellicht is dat de verklaring voor zijn emotionele uitval tegen de Griekse president.
We schreven er nummer een, twee en drie over en Geenstijl dook er bovenop. Sterker nog, het roze schorriemorrie besloot met het Burgercomité EU een correctief referendum te organiseren. Immers, nadat we aantoonden dat de EU het gesteel van de Moldavische maffiabankier (tevens politicus) toestond, werd er toch besloten de deur voor dit land open te zetten. Sterker nog, voor Georgië en Oekraïne geldt hetzelfde. Hamvraag: wil men dit?

Nummer twee van de week gaat over de Goudse liberaal Jan van der G. van wie een vervelend lijvig dossiertje in de kast bij de Mephisto-instappers van de FIOD ligt. Het is niet zo dat we het op liberalen hebben voorzien, dit is toeval. Erewoord. Maar vooruit, het is de week van de bruggetjes. Want nummer drie van de week betreft weer de FIOD: nu mochten de windjacks tussen de slipjes wroeten. Come again? Ach, leescht u het zelf maar

Deze week gaan we toch eens bellen met Piet Oostveen de Zwanensloper. Hoewel zijn nobele werk (zwanen zijn agressieve beesten die endemische soorten verdringen) door Sharon Dijksma verboden is, strijdt hij verder waar anderen de wapens neerleggen tegen het geverde gespuis. Verder lezen we hier, zonder enige twijfel, een uitdaging. 

Of zien we het verkeerd? Daarnaast kunnen we niet om Griekenland heen (tenzij deze heren met een Deux ex Machina op de proppen komen maar dat lijkt ons sterk). En oh ja, hoe gaat het met China? Schijnt ietsje groter te zijn. 

Wat zijn nu echt moeilijke vragen? De vragen die deze problemen met elkaar verbinden. Een daarvan is; waarom zijn mensen eigenlijk zo kortzichtig, daar waar het economisch handelen betreft? Het is een erkend academisch topic ('myopia'), met overduidelijke maatschappelijke relevantie. Maar goed u wilt er nog niet aan. Weet u wat, probeert u het anders nog een keertje. Het kan geen kwaad, u steekt hoogstens wat op. 

(*) Voor diegenen met een echt hoog IQ: inderdaad, dit is een grap in een grap.