SuitSupply trekt Chinees uit Mao-pak [Keldercam vanuit Shanghai]

Disclaimer redactie: dit stukje is getikt door 925's opperbretel. Tot zover nix mis mee. Maar dan dit: JK is in deze kwestie vol-ko-men Grieks, want rolde gisterenavond na een 6-daags kleermakersbezoek aan China uit stoel 72J van de KL0896. En daarover wil-ie nu een vlijtig gemaakt filmpje met u delen. De man is dolletjes enthousiast over de firma SuitSupply. Zouden wij ook zijn als we de verkoopcharts van z'n eigen kleertjes bij die club bestuderen. Waardoor wij onze schamele rekeningen weer betaald krijgen. Dus leescht en kijkt, maar U is gewaarschuwd.

Een gierende beurskrach en een loeiende dubbele typhoon. SuitSupply, disruptor van de pakkenhandel, opent de aanval op de Chinese markt in een perfect storm. "Goed getimed hè", lacht opperhoofd Fokke de Jong, staand onder de wapperende lampions en schommelende vogelkooien in de tuin van de SuitsSupply Mansion te Shanghai. "Maar als we dit goed doen, wordt deze shop een miljard waard. Dit is onze entrée naar de Chinese markt en mogelijk tientallen nieuwe winkels in Azië."

Hier aan An Fu Road, midden in de opkomende wijk French Concession van Shanghai, staat alweer de 62ste vestiging in land nr. 16 van het aanzwellende pakkenimperium. Waar het eindigt? Ooit droomde De Jong van honderden winkels. Maar met de opkomst van het online kopen lijkt investeren in stenen zoiets als gokken op een Grieks Wirtschaftswunder. SuitSupply behaalt nu al meer dan een kwart van de omzet online. Op het hoofdkantoor aan de ringweg A10 marcheren bataljons techies binnen, waaronder een heel team voor de Franse furie gevluchte socialemediamannetjes van KLM. 

En ondertussen moeten de winkels meer zijn dan een uitdragerij vol gretige verkopers tussen suffe kledingrekken. Shanghai heeft een voor stadse begrippen weelderige tuin met buitenbar. Het vorige maand in Miami geopende penthouse heeft weer een prettig passende cocktailbar op het dak (zie hier het lanceringsfilmpje). Een atmosfeer die past bij South Beach, de hitsigste strandstrip van de VS. De nieuwste SuitSupply-shop lijkt eerder op een intiem mannenboudoir dan een kille koopgoot. Hoe noemt het paarsenbroekengilde dat ook al weer? Beleving. Beter: 'Een stukje beleving'.  

Enfin, onze speciaal voor de gelegenheid volgestopte verslaggever maakt een rondje door het nog niet geopende pand. Daarna u gelieve te klikken op het officiële filmpje voor de Shanghai Mansion. Een timelaps van 71 seconden die vele maanden beslaat. Dit in schril contrast met de bureaucratische- en bouwkundige obstakels die De Jong & Staf moesten passeren om een flagshipstore in de Volksrepubliek voor elkaar te krijgen.