By Jove! Ovenbouwer Aga verkocht

Tijd om uw pijp/monocle van verbazing in uw kopje thee te laten vallen. De Engelse ovenbouwers van Aga zijn verkocht aan de Amerikaanse Middleby Corp. voor de lieve som van 129 miljoen pond. Middleby maakt ook allerlei fornuizen, maar nog geen zo glorieus als het ultieme symbool van rustieke Engelse degelijkheid, de Aga. Ons geliefde instrument van de Engelse cuisine is toch niet in gevaar?

Het is pas goed als uw oven meer deuren heeft dan uw huis.

 Aga wil vooral groeien, meeliftend op het succes van de wereldwijde opkomst van de Global Middle Class (en wat is er meer middle class dan dromen van een Aga?), maar werd tot nu toe vooral tegengehouden door pensioenverplichtingen, die de begroting van het Britse bedrijf drukten. 

Het symbool van the proper English home (immers his castle, weten wij uit Dickens) is nu verkocht aan de yanks, omdat het bedrijf kreunde onder een zeer zware pensioenlast. Dus wéér een symbool van de upper class dat ten onder gaat door de bemoeienissen van de tyrannieke hebzucht van de lower orders en die vermaledijde syndicalisten die de eerlijke werkman aanzetten tot het uitzuigen van de hardwerkende industrieel. 

Ziet u hoe verdrietig deze man kijkt? De vakbond heeft net zijn fabriek gesloopt. 

Of, zoals ze in de Britse serie Posh Nosh : "Just pop it in your aga. If you haven't got an Aga... *diepe zucht*"

De Shaguar onder de fornuizen.