Moldavië is failliet, ondanks Nederlandse ontwikkelingshulp voor witwassende maffiabank

Moldavië zit nog maar net bij de EU (de facto, niet de jure) of het is al failliet. Dat gaat ons weer geld kosten. En via het FMO heeft Nederland al € 100 miljoen gedoneerd aan maffiabank Moldinconbank. Waarom doen we dat eigenlijk?

Bij elk topic over dit land is het verstandig om er een kaartje bij te plaatsen. Bij deze. Moldavië is het armste land van Europa, heeft drie miljoen inwoners waarvan de Russische minderheid zich wil afsplitsen en heeft een afschuwelijk criminaliteitsprobleem. Het bankwezen is compleet corrupt en dient als doorvoerhaven van grote sommen Russisch zwart geld. Het land zelf produceert synthetische drugs, het is eigenlijk het XTC-lab van het oostblok. Hiermee wordt naar schatting minstens € 200 miljoen per jaar verdiend. De grootste inkomstenbron is gedwongen prostitutie. Volgens experts zijn er tussen 1995 en 2008 niet minder dan 400.000 vrouwen en meisjes, sommigen pas twaalf jaar, gekidnapt en tot prostitutie gedwongen. Op dit moment ligt dat aantal waarschijnlijk op 25.000 per jaar. 

De gelden uit de criminaliteit worden via onder andere Nederland witgewassen. Dat gaat zo. Een Moldavische crimineel verdient geld met hosselen, waardoor hij met grote bergen contanten zit. Als gangster stuur je immers geen facuurtje met BTW, maar reken je contant af. Na een tijdje begint zijn meterkast uit te puilen met volgepropte vuilniszakken en is hij bang zelf beroofd te worden. Daarom brengt hij zijn geld naar een maffiabank, bijvoorbeeld Moldinconbank. Die is al eens veroordeeld voor witwassen, zie de uitspraak hieronder, maar gaat daar voorlopig mee door. Omdat de directie iets met het klimaat wil doen geeft Nederland overigens € 100 miljoen subsidie, daarover straks meer. De bankier wordt omgekocht, zodat hij er niet moeilijk over doet dat het om zwart geld gaat.
De bank betaalt vervolgens geen rente op spaargeld, dat is de prijs die de boef (laten we hem Ruslan noemen, zoals deze 31-jarige man op de foto) voor het witwassen moet betalen. Overigens is dit voor onderzoeksjournalisten een handige indicatie van rottigheid, want de rentemarge ten opzichte van EBITDA is veel hoger dan bij andere banken.

Daarna richt Ruslan een vennootschap op die dezelfde bank gebruikt. Het zwarte geld wordt gedoneerd aan deze vennootschap. Voor dit doel is bijvoorbeeld OOO Komtehkomplekt in het Moldavische handelsregister opgenomen. 

Ruslan zoekt een katvanger, een kwetsbaar persoon met grote schulden die voor directeur gaat spelen. Hij komt uit bij Evgeni Viborov. Die ziet er gevaarlijk uit maar het pistool is nep, deze jongeman heeft het duidelijk moeilijk.

Samen maken ze een contract waarbij Komtehk
omplekt € 180 miljoen leent van een Cypriotische vennootschap, zeg Valemont Properties Ltd. Het geld op de rekening bij Moldinconbank dient daarbij als onderpand. Dat is een vreemde constructie, dus oplettende medewerkers gappen de bewijsstukken en delen ze met journalisten zodat we dit kunnen laten zien. Ze worden ook wel eens met de politie gedeeld maar daar zijn ze eigenlijk te dom voor dit soort complexe dossiers. 

Vervolgens stuurt Bogdan, directeur van Valemont, een factuur naar de CEO vanKomtehkomplekt, Evgeni, voor de termijnrente. Evgeni heeft geen flauw benul van wat hij doet dus deze brief negeert hij. Die instructies heeft hij ook van Ruslan gekregen, voor naar het schijnt enige tienduizenden euro's cash. Omdat Komtehkomplekt nu een wanprestatie heeft geleverd, kan Bogdan de hoofdsom opeisen. Daarvoor belt hij met het incassobureau van Svetlana.
Die stuurt een aanmaning naar Evgeni, maar op instigatie van Ruslan gaat die de prullebak in. Svetlana gaat nu naar de rechtbank in Chisinau, de hoofstad van Moldavië, en vraagt de rechter of de hoofdsom naar Cyprus overgemaakt kan worden, wat normaal is bij een onderpand. Dat gebeurt, ook al gaat het om zwart geld waarvan de herkomst niet te achterhalen is, zo werken Europese regels. Nu is het geld in Cyprus en kan het overal naartoe worden geboekt, want Cyprus zit in de EU. Veel geld komt in Amsterdam aan, waar criminele Russen met zwart geld een vastgoedbubbel aan het creëren zijn. Overigens loopt het natuurlijk slecht af met Evgeni, want de rechter zal de vordering pas toewijzen als ook de CEO in de faillissementsprocedure is betrokken, dat werkt net zoals in Nederland. 

Overigens is het aandelenbezit in deze Moldinconbank ook op dezelfde wijze overgeboekt. Een van de directeuren, Vladimir Plahotniuc, heeft op onbekende wijze een meerderheidsbelang in een aantal banken in een Moldavische vennootschap gepropt. Deze leent geld van een andere vennootschap genaamd OTIV PRIME Real Estate b.v.

Alleen dient er nu geen geld als onderpand, maar de aandelen in een bank. Merk op dat de uitlener in Nederland zit, oftewel Olanda. OTIV PRIME zit op Bloemgracht 45 in Amsterdam. In de grachtengordel barst het van die handige trustkantoren die allemaal vennootschappen oprichten, verplaatsen en weer opdoeken voor dit soort doeleinden. Raar eigenlijk dat het mag. Maar het mag. Dus voor de duidelijkheid: alles wat we hier beschrijven is legaal en correct, we willen niemand een onrechtmatige daad in de schoenen schuiven. Witwassers van geld verdiend met gedwongen prostitutie zijn slimme mensen die het handig aanpakken en zo binnen de wet opereren. 

Overigens is via het uittreksel van OTIV PRIME ook duidelijk wat het fiscale eindstation van het geld moet zijn, namelijk de Nederlandse Antillen.

Nu is Pahotniuc ook politicus. De bevolking van Moldavië is klaar met deze corruptie en strafte de politiek daarom hard af bij de laatste verkiezingen. Alleen is Plahotniuc lid van de pro-Europese liberale partij. Dat is handig, als grenzen wegvallen, dan wordt het maffiabankieren wat makkelijker. Het mooie is ook dat er buitenlandse krachten bijkomen. Immers, zodra de anti-Europese communisten de verkiezingen wonnen, zat de Duitse MinBuZa al in het vliegtuig om de bevolking eraan te herinneren dat het land alleen geld krijgt als het doet wat Brussel zegt

Daarom bouwden de andere partijen, waaronder de liberalen die zich verbonden hebben met onze D66 en VVD, een cordon sanitaire rond de winnaar van de laatste verkiezingen. Die coalitie is zo brak en het land is zo kapot dat het in een ernstige crisis terecht is gekomen. Het is zojuist afgewaardeerd door de rating bureau's, de oulook is negatief geworden. 

Nu heeft de EU zojuist associatieverdragen met dit land gesloten, een soort voorspel op lidmaatschap van de EU. Dus reken maar dat we voor de problemen in dit land gaan lappen. Maar hoeveel heeft Nederland nu al gedoneerd aan een of meerdere van de in deze tekst genoemde criminelen? Minstens € 100 miljoen. Als we de balans van Moldinconbank erbij pakken, dan zien we waar deze club zijn funding vandaan haalt. 

FMO, dat zijn wij! 925 heeft deze ontwikkelingsclub om een reactie gevraagd, maar we wachten pas een jaar dus die kan nog komen. 

Een Moldavische Leu is een kwart euro (en dalende). Niet alleen krijgen we dit geld waarschijnlijk niet terug, het opvallende is dat het ook nog eens met 40 procent is toegenomen in het laatste bekende verslagjaar. Dus hoewel het duidelijk was dat het helemaal mis is met dit land, besloot FMO de exposure eens goed op te voeren. Het zal vast goed bedoeld zijn.