Voor deze artikelen was u te dom [925 weekoverzicht en vooruitblik]

Het basisinkomen kan u niet bekoren, yuppenfeestjes (met veel voortplanters) wel en gelukkig vindt u het ook raar dat u belastinggeld moet kiepen om een maffiabank in Moldavië te redden. € 100 miljoen hebben we aan een witwasclub gedoneerd, in een land dat u op de kaart waarschijnlijk niet kunt aanwijzen. Welkom bij het overzicht van deze wisselvallige augustusweek. 

Inkomen ≡ Productie

Zeg, was dat nou nodig, zo tekeer gaan tegen het basisinkomen? Dat is toch alleen maar hartstikke goed bedoeld, gratis geld voor iedereen? Heel veel mensen zullen sowieso geen werk meer vinden, terwijl de meeste mensen van goede wil zijn en helemaal niet lui achterover gaan liggen met een halve liter Schültenbrau (€ 0,42 de halve liter) in de ene rijkelijk geringde knuist en een op de broek gerolde saffie vol Javaanse jongens in de andere. Helaas. Elk mens is gevoelig voor prikkels, lees Freakonomics er maar op na. Is uw kind onzindelijk en bent u er klaar mee? Beloof het een zakje snoep, elke keer als het een plasje netjes in de po achterlaat. Dan zal het elk half uur een minuscule 'number one' doen, om even vaak een beloning in ontvangst te nemen. Binnen een half jaar heeft u een reus door het huis banjeren, maar zindelijk is 'ie wel. 

Zo blijkt maar: alle prikkels hebben gedragseffecten, of het nu om bonussen voor bankiers of uitkeringen voor werkelozen gaat. Het voorbeeld met het zakje snoep toont aan dat het ook even afwachten is of de voordelige effecten opwegen wel tegen de nadelige. Maar claimen dat prikkels geen effect hebben is gewoon wereldvreemd. En geven we mensen een inkomen zonder dat ze zich hoeven te bekommeren om hoe dat geld verdiend is, dan creëren we een compleet waanbeeld van de economische schaarste: namelijk dat inkomen een kwestie van solidariteit is, in plaats van simpele natuurwetten. 

Neem deze flamboyante borrelaar, wiens onfortuinlijke relaas is opgetekend door regio15.nl. Ben je na een feestje nog meer onder invloed van alcohol dan de parkiet van Connie Breukhoven, staat je scooter ineens in een auto geparkeerd. Wie zet hem daar ook neer dan? Op de melding komen agenten af, die naast wat schade en een alcohollucht ook een natte broek en een beurs oog constateren. Is allemaal verklaarbaar. In plaat van onze held meteen in de boeien te slaan, bellen ze een ambulance, zo zijn ze ook. Heeft het slachtoffer eenmaal verzorging gehad, moet 'ie alnog mee naar het bureau. Schade, rijden onder invloed enzo. 

Dat is het probleem met 112 bellen: hoopt u op gratis zorg, krijgt u er bemoeizuchtige agentjes bij. De borrelaar komt met het briljante plan om nog een keer 112 te bellen, kijken of er dan mischien wel ambulancepersoneel zonder poppo komt. Dat blijkt niet zo te zijn. En een basisinkomen zonder werkplicht is precies hetzelfde, maar dan bedacht door mensen die wel nuchter zijn (?). Zoals ambulancebroeders zich verhouden tot politie, zo verhoudt het basisinkomen zich tot... werken! Het een is onlosmakelijk verbonden met het ander. 

Al eeuwen staat het als 'Inkomen ≡ Productie' in de boekjes. Als een economie met vijf schipbreukelingen op een tropisch eiland honderd kokosnoten produceert terwijl er zeventig in datzelfde jaar worden geconsumeerd, dan is het inkomen toch gelijk aan honderd kokosnoten. Een of meerdere spelers hebben er dertig opgespaard, voor latere consumptie. Hun vermogen is met precies dertig toegenomen. 

Basiswerk
De consumptie in deze economie is 70, de investeringen in voorraden 30 zodat het nationaal inkomen 100 kokosnoten bedraagt: niet toevallig net zo hoog als de productie. Het is-gelijksymbool met drie streepjes betekent 'is per definitie gelijk aan.' Er is geen inkomen dat genoten kan worden, anders dan uit productie uit het huidige, vorige of volgende jaren. Als we hier een basisinkomen introduceren van honderd schelpen per persoon per jaar, dan neemt daarmee de productie van kokosnoten niet toe. 

Door meer en meer schelpen in de economie te introduceren ('mensen hebben er toch recht op', 'wees eens solidair') worden die relatief minder waard omdat er niet meer kokosnoten komen. Het geld dat in handen is van diegenen die de 30 kokosnoten hebben gespaard wordt echter ook minder waard, waardoor hier sprake is van een herverdeling van inkomen en vermogen, zonder dat daar een inspanning aan gekoppeld is. Dat is een negatieve beloning en nu hebben we net gezien dat mensen wel reageren op beloningen. 

Criticasters van het basisinkomen zijn geen onmensen, maar mensen met een boerenverstand dat zegt dat als het basisinkomen gegarandeerd wordt, dat ook voor basiswerk moet gelden. Werken, dat is moeite doen, een schep of een bezem in de hand nemen, de boel aan kant maken, allemaal dingen waardoor de mens gaat zweten aan daar houdt de homo economicus niet van. Helemaal mooi. Maar minder productie levert minder inkomen op, daar valt niet aan te ontsnappen. Of anders gezegd: wie 'iets' met het inkomen wil doen, waarmee we producten van arbeid en de natuur kunnen consumeren, moet ook nadenken over waar die producten vandaan komen. 

De redactiehistoricus was op De Parade, dat was nummer twee van de week. U ziet, ook een historicus houdt zich bezig met het hedendaagse. Vanavond wordt het rotweer, dus wilt u nog een kijkje bij dit rondtrekkende yuppenfestijn in het Martin Luther Kingpark, weet dan dat u nog een week heeft. Daarna vertrekt het naar buiten de Ring en weten wij het ook niet meer. 

Het derde, meest gelezen verhaal betrof - wederom - de Moldavische maffiabankier. Via Rozengracht 45 trekt Vladimir Plahotniuc zijn armzalige thuisland leeg, maar omdat hij pro-Europa is legt niemand hem een strobreed in de weg. Nu gaat zijn land failliet en omdat het net bij de Europese familie is toegelaten gaan wij daarvoor betalen. Nu heeft Nederland al € 100 miljoen gedoneerd, aan een bank die gelden verkregen uit zeer zware criminaliteit witwast. Waarom eigenlijk? Weten we niet. Maar dat er meer geld bij zal moeten, daar twijfelen we niet aan. 

Waar u wel moeite mee had, dat was dit verhaal over China. Is niet best wat daar gebeurt, de knappende zeepbel. Dat China, dat kon wel eens heel groot worden, dus wellicht dat u daar ook eens wat aandacht aan zou mogen besteden. Als zich drukmaakt over een stompzinnig plan over een basisinkomen dat er toch nooit komt, of een yuppenfeestje, dan kan een instortende wereldmacht daar ook bij, toch? Nou dan. Probeert u het nog maar eens. Het is geen Parade-weer vanavond dus het kost u niets. 

Deze week gaan we u vertellen wie de mensen achter EZtraders zijn. Deze club biedt een gokproduct ('binaire opties') aan aan hebberige medelanders die te lui zijn om te werken maar het toch breed willen laten hangen (bruggetje!). RTL Nieuws maakte er dit item over maar kon de slimkezen niet achterhalen. Niet gek, via Cyprus, Israël, de VS en de de Virgin Islands komen we in Zwitersland terecht en wat we daar aantreffen zal u verbazen. Verder nemen we een subsidieclub te grazen, kijken we welke rijke Russen er profiteren van de handel in BUK-raketten via een Amsterdamse belastingvrije constructie die De Brauw Blackstone Westbroek voor ze heeft opgezet en onderzoeken we of de regeringsploeg van Obama wel zuiver op de graat is. Dan is het mooi geweest en gaan we weer bier drinken met abject knappe vrouwen, zo rollen wij. Daaaaaggg!!

 

Summer's just around the corner, hang in there guys

A photo posted by ANGELICA BLICK (@thebestofblick) on