Belastingdienst moet rijken veel harder pijnigen

Maandagochtend, grijze wolken pakken zich samen... Dan kunnen we het net zo goed over de belastingdienst hebben. Maar u hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken als u geen miljoen op uw bankrekening heeft (en het wordt pas echt kritisch als u meer dan 30 miljoen dollars bezit). Het is in ieder geval hoog tijd dat de belastingdienst die club rijken eens harder gaat aanpakken, aldus het advies van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Foei rijkaards!
Kijk, wij snappen natuurlijk ook wel dat het helemaal niet zo erg is dat iedereen naar draagkracht belasting afdraagt, maar dit advies is wel heel anti-rijkaards. Voor we hier nu helemaal Piketty op u gaan, eerst even wat cijfers. In Nederland vinden we zo'n 173.000 High Net Worth Individuals (HNWI) die meer dan een miljoen aan Amerikaanse dollars te makken hebbben:

En dan te bedenken dat een deel hiervan ook nog eens ultra-HNWI is en dus goed voor meer dan 30 miljoen dollar. Al dat geld, daar zou u als belastingdienst toch ook een beetje hebberig van worden?

Duurtlang
De OESO blijft er de afgelopen jaren op hameren dat ook Nederland eens een aparte belastingcategorie moet instellen voor de meerderbedeelden en het extreem rijk gespuis. Maar Nederland lijkt er nog niet zo happig op, althans "de mogelijkheid wordt onderzocht." (u weet zeker dat dit dus nog minstens 10 jaar gaat duren).

Nu ja, genoeg kritiek op onze rijkaardsknuffelende belastingdienst, er zijn ook nog zaken die goed lopen. Nederland heeft een bovengemiddeld aantal medewerkers die controletaken uitvoeren: 41% ten opzichte van een gemiddelde van 36% bij de andere belastingdiensten die het OESO meenam in het onderzoek. Een klein WTF-puntje daarbij: de belastingdienst heeft geen idee wat dat oplevert.

*headdesk*