Gaat de overheid woningen kraken om asielzoekers te huisvesten?

Mooie tijden waren dat vroeger toen Amsterdam nog geen verzameling aaneengekitte AirBNB's was, maar een urbane jungle vol langharig werkschuw tuig in kraakwoningen. Beetje reutelen tegen het kapitalisties-imperialisties siesteem, in een dun jasje vol principiële buttons drugs gebruiken en af en toe een beetje een bom leggen voor de goede zaak, prachtig. Geen woning, geen kroning!

Gaan de kraaktijden van weleer weer terugkomen? Als het aan bepaalde Duitse - en wellicht binnenkort ook Nederlandse - politici ligt wel. Dit keer zijn het geen "jongelui uit de betere kringen die graag voor hun beurt een huis willen, waarvan de huur dan door iemand anders moet worden opgebracht" (zie voor een uitstekende duiding van het kraakfenomeen Karel van 't Reve hierrrrr), maar is het juist de overheid die leegstaande panden gaat claimen voor asielzoekers. De stroom gelukszoekers is immers inmiddels zo groot dat het een merkbare invloed begint te hebben op de woningvoorraad. De nood is zo hoog, dat overal in Europa sporthallen, hotels en vakantieparken worden omgebouwd tot tijdelijke onderkomens: logisch dat gemeentebesturen dus afgunstig kijken naar leegstand in private handen.

De burgemeester van het Duitse stadje Salzgitter, Frank Klingebiel (CDU), stelde het onlangs voor. Nu hoeft u niet direct bang te zijn dat Amsterdam weer het krakersbolwerk van weleer gaat worden; in het Duitse plan wordt de beslaglegging op woningen verdeeld naar rato van leegstaande woningen, om zo de asielzoekers beter over Duitsland te spreiden. In de Nederlandse situatie zou dat dus vooral veel nieuwe Nederlanders beteken in krimpgebieden als Oude Pekela. Uiteraard zijn de makelaars en andere stenenschuivers verbolgen over het plan; ze spreken van een onaanvaardbare aantasting van het eigendomsrecht.

Filmpje uit den ouden doosch:

En in de bonus, de beste duidings van aktivisties kraaktuig en andere Quinsoïde, Ashaesque, Sunnistische drammers ooit: