Slimme Israëli's van EZtrade trekken hebberige Hollanders leeg met 'binary options'

Ook zo moeten huilen van RTL Nieuws dit weekend? Het bedrijf EZtraders biedt beleggers de mogelijkheid om vanuit huis duizenden euro's bij te verdienen, ook wulpse huismoedertjes doen het. Menig belegger tuint erin en is haar/zijn geld kwijt. 925, jullie hebben zeker het huisadres waar die winsten naartoe zijn gegaan? Heeft Cor van der Wal ergens om aan te kloppen. Zeker, op minder dan tien uur rijden dat is. En oh ja, klagen bij de AFM heeft geen zin. 

Het is meteen het eerste item van deze uitzending dus dat is handig. Een; wat is een binaire optie? Twee; wie zijn die slimmerikken? De eerste vraag beantwoorden we kort. Een call-optie is meestal het recht om een actief tegen een afgesproken prijs te kopen, de uitoefenprijs. In ruil daarvoor betaalt de koper een premie. Het makkelijkste voorbeeld is een huis. Stel dat Henk het huis van Piet wil kopen, maar hij weet nog niet of hij de financiering rond krijgt. Vooralsnog spreken ze af de koopprijs op € 190.000 te zetten. 

Henk is bang dat de prijs hard zal stijgen en geeft Piet een premie van € 1.000, in ruil voor het recht om het huis altijd voor € 190.000 te kunnen kopen, ongeacht de prijs. Als het huis € 10.000 in waarde stijgt heeft Henk € 9.000 winst: hij kan een huis van € 200.000 kopen, met een korting van € 10.000. Alleen moest hij wel € 1.000 premie betalen. De waarde van de optie is dus gelijk aan de marktwaarde van het huis, minus € 190.000 (de uitoefenprijs) en minus de € 1.000 premie. 

De optie kan oneindig veel waard worden, want als het huis plotseling € 500.000 waard is kan Henk het nog steeds voor € 190.000 kopen. Met opties kunnen gigantische winsten worden behaald en dat trekt massa's hebberig volk. De regel bij het werken met derivaten, is dat een goede constructie uit een keer het derivaat en een keer de onderliggende waarde, of een evenhoog bedrag in contanten moet bestaan. Henk en Piet doen het goed. Ze sluiten allebei een derivaat af, de een heeft geld en de ander een huis. 

Mocht Henk toch afzien van het huis, dan heeft hij geld genoeg om te huren en ook Piet kan ergens wonen. Het gaat fout als men met derivaten gaat speculeren om het speculeren, zonder over de onderliggende waarde te beschikken. Henk kan voor € 190.000 ook speculeren op de waardestijging in 190 soortgelijke woningen. Gaat het goed, is hij miljonair: gaat het fout, betaalt hij tot zijn dood de schuld aan de bank terug. Speculeren in losse derivaten, nooit doen. Het is hetzelfde als winst proberen te maken op een brommerverzekering, maar dan zonder in het bezit te zijn van een brommer. 

Helemaal niet in zaken als 'binary options', waarbij de optie pas een waarde heeft als de marktwaarde boven een bepaald bedrag uitkomt. Precies dat is waar het hier misging. Bij een binaire optie is de uitbetaling de volle mep, of niets. Het is dus gokken op een enkel bedrag en geen reeks van uitkomsten (zoals bij het huis van Piet). Een dergelijk product is dus niets anders dan een dobbelsteen gooien. Toch heeft de Cypriotische toezichthouder besloten het als beleggingsproduct te classificeren, zodat er meer toezicht is. 

De verkoper uit dit filmpje heet EZtrader. Het moederbedrijf heet WGM Ltd., oftewel Win Gaming Media. Op de site van de Cypriotische toezichthouder kunt u makkelijk vinden dat deze club moeite had met de nieuwe regels en daarom werd de vergunning tijdelijk ingetrokken. Toen EZtrader alsnog aan de informatieplicht voldeed, kreeg het de vergunning weer terug. Staat allemaal op CySec te lezen, de lokale toezichthouder; net als het feit dat WGM eerder dit jaar nog een boete kreeg. 

Shimon Citron

Omdat een binaire optie een call-optie is waar flink aan gebeiteld is, zit het geld bij 1) de schrijvende tegenpartij, zijnde de verkoper, net als Piet met zijn huis en 2) de verkoper van het product, die kosten in rekening brengt. Het simpele feit dat die kosten bestaan betekent dat de koper per definitie verlies maakt. Het is immers een ordinair gokproduct, net als urenlang achter de gokkast bij het cafetaria zitten. Hoe langer een gokker dat doet, hij kleiner de kans dat hij nog geld voor een patatje overhoudt. De uitbater van de gokkast moet ook leven. 

Maar wie is dat in dit geval? Waarschijnlijk een schimmige Cypriotische broker zeker? Klopt. Maar omdat de CEO geld wilde ophalen bij een rijke Zwitser met een trustkantoor op de Virgin Islands met een Amerikaans paspoort, is bij toezichthouder SEC documentatie te vinden. Moment, dat doen we stap voor stap. 

EZTrader is makkelijk op LinkedIn te vinden, no sweat. Door te googlen (plus de SEC-term Form 10-K, een jaarrekening in de VS) komen we bij de CEO uit, die heet Shimon Citron. 

Hij heeft het lekker voor elkaar, uit verschillende bv'tjes (ook die met het geld van de hebberige Hollanders) komt elk jaar dik $ 1 miljoen binnen. 

Met EZtraders (of moeder WGM) gaat het overigens niet zo goed. Er is een geaccumuleerd verlies van dik $ 20 miljoen en een evengrote agiostorting om dit op te vangen. Het aandeel is praktisch niets waard. Citron verwacht 'in de nabije toekomst geen winst uit te kunnen keren'. 

Goed. Wie kan hier uiteindelijk nog iets aan verdienen? Er zijn drie belangrijke aandeelhouders. De eerste is Citron zelf, die eigen geld in de tent heeft gestopt. Slaagt hij er op langere termijn in om de beurswaarde boven de $ 100 miljoen te krijgen (en op korte termijn $ 3 miljoen aan vers vermogen op te halen) dan krijgt hij een cash bonus. Nu het duidelijk is dat hij daar moeite mee heeft, is het belang van HV Markets en daarna Ricx investments gegroeid. 

Met andere woorden: deze twee andere, vooralsnog onbekende investeerders zullen op korte termijn een belang krijgen ten koste van dat van Citron. Hij heeft geprobeerd WGM (en EZtrader) weer winstgevend te krijgen, maar dat lijkt lastig te worden. Deze cijfers zijn licht gedateerd, zo zien we de benoeming van Liran Gilboa hierboven nog niet officeel vermeld worden in de documenten. 

Voordat hij in zaken stapte, was hij vier jaar directeur bij de Verenigde Naties. Daarna werkte hij twee jaar bij de Israëlische concurrent van Uber, nu houdt hij zich bezig met binaire opties. Sinds zijn aantreden is EZTrader een stuk agressiever geworden, dat merken we aan de hoeveelheid reclame die er wordt gemaakt. En ja, het is allemaal legaal. 

De andere aandeelhouder, HV Markets, zit op de Virgin Islands. Het heeft een verhuisbericht naar de SEC gestuurd, waardoor we kunnen achterhalen dat het ooit in Zwitserland heeft gezeten. 

Op dat adres in Neuchâtel zit een sjiek trustkantoor, een 'family office' voor rijke Zwitsers, genaamd LJ Skye.

Het mooie aan dit kantoor, dat zegt voor € 50 miljard aan zaken afgewikkeld te hebben is dat het een Zwitserse tak en een Griekse tak heeft. Denkt u wat wij denken?

Van EZtrader zult u nog een hoop horen, de komende tijd. Om die dikke $ 20 miljoen verlies terug te winnen zullen een hoop gokkers honderden miljoenen moeten inleggen. Het zal voor Citron onmogelijk worden om de gemaakte afspraken op tijd na te komen. Dus ofwel hij heeft moeten inschikken voor een nieuwe operationele manager, of dat gebeurt op korte termijn. Dan weten we precies wie er achter dat HV Markets zit. 

Grote kans dat het een fiscale vluchteling uit Griekenland is. Komt uw geld toch nog een beetje goed terecht. Uiteindelijk is er maar een les voor kleine beleggers: there are no free lunches on Wall Street. Wegblijven, dus, als u in binairy options gelooft. Beter leest u dan hier wat de illuminatie allemaal doen. En oh ja, het regent single moeders op Youtube in 'de beta-testfase', het lijkt Tinder wel.