Kans dat Moszkowicz c.s. nog geld gaan verdienen vrijwel nihil

Oh betere kantoorknuppels aller bedrijvenparken verzamel u en luister: vandaag is een belangrijke dag. Een dag dat de verlossing van uw lijden weer een stukje dichterbij komt. Een dag waarover u over 30 jaar aan uw kleinkinderen vertelt "Ik weet nog precies waar ik was toen ik het voor het eerst hoorde."

Zit u stevig op de bureaustoel, of veilig opgepropt in een overvolle forenzentrein? 

Dan kunnen we het heuglijke nieuws nu wel aan u vertellen: over niet al te lange tijd bent u van die torenhoge facturen af voor uw juridische sores. Ja echt, nooit meer zo'n uurtje-factuurtje met bedragen waar zelfs Buffett himself van zou janken. Allemaal te danken aan ROSS, de eerste advocaten-app die ons en uw leven een stuk prettiger gaat maken. 

Vooralsnog is ROSS een soort Siri-achtige vraagbaak die alleen door juristen wordt gebruikt. Een hele bak data en wet- en regelgeving is gekoppeld aan IBM's cognitieve systeem Watson. De vraag wordt ingesproken en de data wordt doorzocht. Doordat de gebruiker steeds intikt hoe accuraat het antwoordt was, leert het systeem en wordt het feitelijk steeds slimmer

Het eerste rechtsgebied dat geraadpleegd kan worden via de App is het Amerikaanse faillisementsrecht. Dit gaat dus heel veel schelen in de torenhoge 'onderzoekskosten' (zelfs wanneer uw advocaat boven het urinoir hangt en per ongeluk aan uw zaak denkt staat dat op de factuur). Waarschijnlijk zullen andere rechtsgebieden snel volgen.

Voordat u de champagne laat knallen nog een kleine kanttekening: de app gaat een advocaat waarschijnlijk nooit volledig vervangen, maar oh wat gaat dit een tijd en geld schelen. Hoeze!