500.000 euro gratis geld voor de VARA

Tsja, wij hebben er ook nog even goed naar gekeken, maar kunnen geen enkele dringende reden verzinnen waarom de VARA zomaar een half miljoen euro cadeau krijgt van het Vfonds (veteranenfonds). Nou ja, hooguit dat de directeur van dit fonds, Ton Heerts, toevallig ook de voorzitter is van de FNV, maar dat zou wel heel voor de hand liggende vriendjespolitiek zijn. Gebeurt niet in Nederland, toch? Toch?!

Wat voor nering?
Met een dikke 9 miljoen aan inkomsten per jaar is het lastig kiezen wat nu weer te doen. Gelukkig staat duidelijk omschreven binnen welke kaders het Vfonds actief is:

Oh da's breed, maar gelukkig is de definitie van het werkveld iets strakker:

Waarom de VARA?
En nu stelt de Telegraaf de (terechte) vraag "waarom wordt geld voor veteranen besteed aan het jubileumfeestje van de VARA?" Nota bene aan een serie over de geschiedenis van de arbeider? En waarom werd de financieringsaanvraag voor een film over de slag om de Grebbeberg (u weet wel, WO2,  met veel militairen in uniformen) dan niet gegund?

U wist het wel!
Voor u en de Telegraaf nu heel hard gaan roepen 'conspiracy', Ton Heerts, directeur van het fonds (en inderdaad ook FNV voorzitter) heeft een ontzettend sluitend antwoord: "Het geld is specifiek bedoeld voor twee afleveringen. Eén waarin de arbeider in oorlogstijd centraal staat en de ander over de opkomst van de rechten van de arbeider in het democratische bestel.”

Tsja, hmmmkay, in de breedste definitie van het V-fonds zou dit geld natuurlijk zo besteed kunnen worden als we kijken naar punt 3 van de missie. En een samenzwering over links lijkt ons ook redelijk aluhoedje... Maar het ziet er natuurlijk zeer knullig uit als u de schijn van vriendjespolitiek-op-links wilt voorkomen. 

Terwijl u daar over nadenkt nemen wij nog een keer de cijfers door, als we iets tegenkomen bent u de eerste die het weet.