Inval in Costa Rica (waar Fred Kras van Zon Invest/Pure Energy wat geld heeft verstopt)

'Voor zover wij weten, heeft onze klant niets illegaals gedaan'. Dat is vreemd, de advocaat waar zojuist een inval door de lokale politie is uitgevoerd, had ook even kunnen googlen op 'Fred Kras'. Dan wist de bef dat deze ondernemer zo'n € 9 miljoen van een paar honderd beleggers heeft kwijtgemaakt, en precies daarom een villa in Costa Rica wilde kopen. 

We beginnen bij het begin, in 2008. We maken kennis met Fred Kras van Zon Invest en Pure Energy. Hij probeert een belegging in zonnecellen te slijten. 

Kort en goed zijn dit enorme zonnecollectoren waar een berg mee volgeplakt kan worden. De stroom die eruit komt wordt door de Spaanse overheid afgenomen, zo garandeerde die. Daarom kan er een rendement van negen procent aan beleggers worden uitgekeerd, aldus Kras. Uit het filmpje mogen we opmaken dat het geld uit de getoonde 'plantage' komt. Hij zegt na zeven minuten letterlijk 'elke keer trots te zijn als hij er naar kijkt'. Daaruit mogen we afleiden dat hij verantwoordelijk is voor de bouw, waarom zou hij anders trots zijn?

Helaas is het sprookje te mooi om waar te zijn. Ten eerste heeft de Spaanse regering de opkoopregeling gestaakt, maar erger nog: de plantage is van heel iemand anders, namelijk een bekende investeerder die niet genoemd wil worden. Kras is er met een cameraploeg voor gaan staan om een toneelstukje op te voeren. Massa's mensen (314 om precies te zijn) tuinden erin en op het hoogtepunt had Kras € 8,5 miljoen opgehaald. Het is dus wachten op het faillissement, dat volgt een jaar later. 

Kras zat toen in Spanje, waar een voorbijganger deze foto maakte. Uiteindelijk werd hij toch uitgeleverd aan Nederland, sindsdien zit hij in bewaring. 

Naar nu blijkt heeft hij in 2009 geprobeerd om vastgoed in Costa Rica te kopen, kennelijk wetende dat in Europa de grond onder zijn voeten wel eens te heet kon worden. Hij meldde een lokale advocaat wat 'problemen' in Nederland te hebben, waarna de eerste naliet om inlichtingen in te winnen. Dat had hij beter wel kunnen doen, want nu wordt hij verdacht van medeplichtigheid

In deze nazomerweken hebben we gelukkig de reclamefilmpjes nog. Hierboven ziet u deel een, delen twee tot vier staan hieronder. Veel kijkplezier.