Waarom hebben VC's liever een psychopaat aan het roer?

Het enige waar de betere Venture Capitalist in Silicon Valley naar op zoek is, is de betere Unicorn. Dus een bedrijf waarvan de waardering boven de $1 miljard stijgt. Maar gezien alle mi-mi-mi verhalen over de oprichters van tech-bedrijven waar VC's in geïnteresseerd zijn, lijkt het er nogal op dat er een voorkeur is om te investeren in bedrijven met Patrick Bateman-esque leiders. Is het echt zo dat VC's een voorkeur hebben voor ondernemers met een psychopatische persoonlijkheid?

Hell yeah!

En de reden daarvoor is nogal simpel: deze heerschappen zijn vaak in staat om met hun stalen zenuwen (lees: ongehinderd door emotie) tòch hun bedrijf niet te verkopen bij een waarde 2, 5, of al 10 miljoen dollar. Die miljard halen is vrijwel onmogelijk met een normaal weldenkend mens aan het roer. Dus ja, er is een aardige voorkeur voor de 'gezonde gek'.

Overigens...
De meest succesvolle founders hebben volgens het boek How to tell a Sociopath from a Psycohpath de volgende eigenschappen:

  • Een ontwapenende, of zelfs charmante persoonlijkheid.
  • Manipulatief, maar komen al snel betrouwbaar over.
  • Ondanks dat ze zelf niet echt in staat zijn om emoties te voelen, kunnen zij die van anderen heel goed nadoen.
  • Als ze niet in deze business terecht waren gekomen, waren het briljante fraudeurs of oplichters geweest.

Hoog tijd om uw managementvaardigheden weer even op te halen. Welaan!