Koehandelen met KPN: Carlos Slim en de haute finance

Carlos Slim is best wel een beetje een high roller. Als je met Bill Gates mag stuivertje wisselen om wie de meest 1%'erigste 1%'er is, dan doe je het toch leuk. Deel van zijn vermogen dankt hij aan het hebben van een uitstekend neusje voor de trucjes van de haute finance. 

Nu kennen wij Slim vooral als de kwarrel van KPN: al jaren houden de twee elkaar aan het lijntje, maar tot een echte verbintenis komt het nooit; Slim bezit echter wel een substantieel blok aandelen in de Nederlandse telecomboer. Dit blok aandelen is belangrijk, want de Mexicaanse telcobaron gaat het gebruiken voor een bijzonder financieel instrument: een convertible bond. Wat is dat voor taco? 

Slim hoop € 750 miljoen op te halen voor zijn America Movil, die hij weer terug betaalt aan beleggers in de vorm van aandelen KPN. Intussen deelt hij ook nog een couponrente van 5.25% à 5,75% uit en hebben beleggers recht op 85% van het dividend van de beloofde aandelen KPN. Klinkt riant, niet? Slim is natuurlijk geen Sinterklaas; door de prijs vast te stellen op het niveau van nu (september 2015) stappen beleggers in feite in een gecompliceerde optieregeling; in 2015 krijgen ze de aandelen voor minimaal de prijs van 2015 en voor maximaal 25% à 30% hoger (of lager); een beetje complexe optie dus, waarbij bij "winst of gelijkspel" Slim dus aardig wat muntjes pakt. 

De mexicano's gokken dus op een stijging van de koers van het aandeel KPN, misschien een beetje optimistisch in tijden waarin televee en traditionele telefoon in hoog tempo de Dodo achterna gaan.