925 Factcheck: IKEA casht met levering aan AZC's

Als u bedden zoekt, met matras erbij: who you gonna call? IKEA! Wat voor studentenwoninkjens geldt, geldt net zo goed voor asielzoekerscentra: als men snel een prima slaapding nodig heeft voor niet al te veel eypo's, dan komt de Zweedsche meubelgigant al snel in beeld. 

Mekkä
Vandaar dat buitenlandse media te melden hebben dat het nog nooit zo goed ging met IKEA; door de toestroom van vluchtelingen verkoopt het bedrijf van badassmiljardair Ingvar Kamprad een stuk meer ammeubelementen dan normaal. Het gaat vooral goed in Oosterburië, omdat veel gemeenten de asielopvang inrichten met IKEA-spul. Makkelijk, goedkoop en door elke chimpansee met twee handjes en een hartslag (en zo'n guitig zeshoekig boutenflupseltje) in elkaar te zetten. Daarbij: keurig strak design uit de hoogstaande designculturen van verlichte gidslanden als Denemarken en Zweden. Welkom in kussenfort Europa!

Nou vroegen wij ons af of de Nederlandse asielzoekerscentra bezet worden door gelukszoekers Björn en Billy. Eh, nou, nee. Bij monde van woordvoerster Annique van der Valk laat het concern weten dat er geen officiële verkooprelaties bestaan met de Nederlandse overheid. Daarbij: het bedrijf vermeldt geen cijfers van specifieke afnames, dus mochten er ergens Småland-AZC's staan, dan zouden ze het ons niet vertellen. 

Goede doel
Sterker nog, IKEA-NL lijkt alleen maar geld kwijt te zijn aan vluchtelingen, of nouja, laat vooral zijn blauw-gele-rood-wit-blauwe hart spreken. Zo ontwierp en leverde het bedrijf een flat-pack vluchtelingenwoning, doneerde het 50.000 bedden aan vluchtelingen in Syrië zelf (waar de Nederlandse tak aan meebetaalde) en houden de bøllarkoningen een benefietactie van 29 november tot 14 december waar voor elke verkochte spaarlamp een euro naar UNHCR gaat. 

Hoeveel extra slaapbanken de meubelfabrikant heeft gekocht aan larmoyante b-sterren die allemaal een Syriër in huis nemen, is niet bekend. 

Absolutely fabulous
Overigens zouden de Vaderlandsche AZC's best wel eens een makeovertje van de hippe brillen en paarse broeken van IKEA kunnen gebruiken. Daarom: de tien beste tips uit de IKEA Catalogus voor het migratiedebat.