Het crematorium van KPN [925 Regenjas]

Nee maar, wat ons stukje over de haute finance van Carlos Slim en zijn blokje aandelen KPN wel niet voor leuke reacties teweegbracht!

Onze man in lange beige jas kreeg dit weekend van een kuchende man naast hem op een virtuele barkurk - na een copieuze hoeveelheid martinii - het volgende verhaal over KPN toegefluisterd: er is wel nog een afdeling van rekenwonders en derivatenparels bij KPN, maar in tegenstelling tot de goede jaren vóór de crisis toen de duvel en z'n ouwe moer in de meest magische financiële constructies handelde is het feest daar behoorlijk omgeslagen. 

Crematorium
De kantoorknuppels die er nu nog zitten zijn vooral bezig met divestment: het afkopen, afwikkelen en algeheel afstoten van de riskante haute finance-liflafjes die KPN in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Natuurlijk gaat dit niet in één keer: dat zou de financiële stabiliteit van het bedrijf niet ten goede komen; daarnaast hebben veel derivaten een looptijd van een paar jaar, dus zo makkelijk is het bedrijf er niet van af. Jammer voor de instrumentenmakers van KPN, maar hoe meer er geld uit de constructies wordt getrokken, hoe minder relevant hun baan wordt. De geleidelijke inkrimping van de portefeuilles gaat dus gepaard met een flinke knip in het personeelsbestand: is er weer een blok derivaten de deur uit, dan vliegen de medewerkers erachteraan. 

Zoals de tipgever het met enige literaire brille omschreef: "het is als een crematorium dat zijn eigen medewerkers in de oven duwt". En na die fijne beeldspraak rests ons niets anders dan u nog een prettige maandagochtend te wensen.