Heeren van de beurs, doe toch niet zo nerveus over dat FED-besluit

Als we altijd naar het onderbuikgevoel van onze beursheeren zouden moeten luisteren, zou Armageddon ondertussen aanstaande zijn. Maar is het wel waar, en nodig dat traders op dit moment stijf de billen op elkaar knijpen? Dat ze even weinig tot geen risico’s nemen vanwege een eventuele renteverhoging in Murrica? Dramaqueens die beursjongens, of maken ze zich terecht zorgen?

Oh wacht, toch Armageddon?
Sinds 2006 heeft er geen renteverhoging meer plaatsgehad in de U.S. of A., daar was de situatie vaak ook niet naar, maar het blijft wel verwarrend. In 2012 kondigde de FED aan dat er een renteverhoging zou komen wanneer het werkloosheidspercentage onder de 6,5% zou komen. In april 2014 werd dat punt bereikt, maar tot de dag van vandaag (en met een werkloosheidspercentage van 5,1%) is de rente nog steeds niet aangepast.
De Zerohedge's zien wel in waarom, want een hogere rente zal (aldus hullie) zeker een Armageddon veroorzaken. Er worden op dit moment derivaten ter waarde van $555 trillion (biljoen) verhandeld. Dat is by far te veel om een renteverhoging door te voeren zonder een crisis te veroorzaken waarbij die van 2008 in het niet valt.

Hoogconjunctuur much?
Ook zonder het Zeroghedge-rampscenario, zijn er nog steeds twijfels of het niet een beetje vroeg is voor een renteverhoging. Want ja, 9 jaar vliegt zomaar voorbij natuurlijk en is er eigenlijk wel sprake van een hoogconjunctuur? Met angst en beven wordt naar het wankele China gekeken, dit gaat consequenties hebben en een hogere rente is echt het laatste waar u en Wall Street op zitten te wachten.

En toch is er niks aan de hand
Voor zover alle drama- en rampscenario’s er is een ding waardoor het eigenlijk niet nodig is om u voor de korte termijn al zo druk te maken. Want een (1) renteverhoging maakt natuurlijk nog geen zomer. Als Yellen donderdag besluit dat er een (half) procentje bij komt, is dat even slikken. Maar als ze vervolgens niks doet herstelt de markt zich wel weer van die verhoging. Wij gaan ons pas echt druk maken wanneer er op korte termijn een aantal renteverhogingen achterelkaar doorgevoerd worden. Met het huidige uitstelgedrag van Yellen zien wij dat niet zo heel snel gebeuren.

Zijn wij nu even onze derivaten aan het oppoetsen.