Minister Hennis, een dollar en een straaljager lopen een bar in… [slechte grap]

Dit kan niet anders dan een slechte grap van onze MinDef zijn hoor. Of is Janine Hennis-Plasschaert er gewoon ingeluisd door Hellas-hater Dijsselbloem? Hoe dan ook, degene die het persbericht met de kop “JSF wordt mogelijk half miljard duurder” de wereld in stuurde kon er hopelijk zelf wel smakelijk om lachen. Oh, en de reden zal u verbazen (en tot tranen toe wanhopen). 

Lekker spelen met geld
Het komt namelijk door de dollarkoers die zomaar (u verwacht het niet) pardoes gestegen is. En niemand die bedacht heeft om op een order van 4 miljard dollar de risico’s van valutaschommelingen af te dekken. We roepen maar een dwarsstraat hoor: futures, termijntransacties...?! Kijk, wij snappen ook wel dat u als MinDef meer verstand heeft van pang-pang en het ondermijnen van onze rechtsstaat, maar dit slaat alles. Waar is Dijsselbloem when you need him?! Wacht, BNR haalde er een Nyenrodiaan bij. Jaap Koelewijn, hoogleraar finance legt uit wat er gebeurt als u het risico had afgedekt:

"Als dan de dollar gaat stijgen, komt het voordeel naar jouw kant. Andere kant is natuurlijk dat als de dollar daalt, je bij moet betalen, maar dan reken je wel tegen een lagere dollarkoers af."

Hedgen kost iets extra, het voordeel is dat u het risico afdekt.

Het kan nog erger
Goed, dit is gebeurd, kunnen we niet meer terugdraaien maar een half miljard schade, dat risico gaan we voor de toekomst dan wel even afdekken. Of althans deels? Iets? 

Nope!

En daar heeft Hennis-Plasschaert een hele, hele, hele goede reden voor: misschien gaat de koers van de dollar wel weer omlaag?

[voeg hier uw eigen headdesk momentje in]

3e,4e e 5e generatie gevechtsvliegtuigen in 1 formatie
3e,4e e 5e generatie gevechtsvliegtuigen in 1 formatie
Ja, Minjuf Hennis, die kans is inderdaad aanwezig. Maar, misschien ook niet. Dat is het interessante van die valutahandel he? Tenzij u daadwerkelijk een werkende glazen bol heeft kunt u niet met 100% zekerheid zeggen wat er in de toekomst gebeurt. Dit wordt ook wel 'speculeren' genoemd, in dit geval met gemeenschapsgeld.

En nu?
Wij zijn de beroerdste niet en zetten onze huisaccountant er nog op om te kijken of alles een beetje handig in de boeken staat. Nu eerst koffie om even bij te komen van deze toch best slechte grap.