Overnachten in het Amstel Hotel nu mét gratis aanslag op willekeurig Sjiitisch dorp

Takbir! Heeft u ook zo'n hekel aan Sjiieten? Doet u eens een keertje overnachten in het Amstel Hotel, dan sponsort u zelfmoordaanslagen op dorpen in Noord-West Syrië. Dit wordt een vrij complex en niet heel kort verhaal met bommen, granaten en zelfs boze Chinezen (in verband met plof-Oeigoeren). Toch begint het op slechts een steenworp afstand van waar (sommige) 925-redacteuren liederlijke vrijdagavondborrels plegen te starten en kloppen doet het verhaal ook nog eens. Het Amstel Hotel heeft een nieuwe eigenaar en die brengt ons bij bijzondere mensen, plaatsen en gebeurtenissen.

U wilt een voorbeeld? Neem deze opname van de Slag om Jisr al-Shugour. Die is onderdeel van een groter offensief, namelijk de slag om de provincie Idlib, in het noordwesten van het land. Rebellen (groen) anders dan ISIS (zwart) staan tegenover het regeringsleger (rood) en dat heeft het maar moeilijk. Overigens bevindt dit front zich vrij dicht bij een Russische marinebasis, reden waarom dat land erbij betrokken is maar daar komen we later op terug. 

Deze rebellen zijn niet veur de poes. Hier zien we ze van grote afstand een Mig23 of Mig 27 van de Syrische luchtmacht onherroepelijk kapotmaken (we kunnen toestellen niet onderscheiden, maar het is zonder twijfel een van de twee). 

Ook tanks zijn niet opgewassen tegen dit zogeheten TOW-wapen, een MILAN-raket uit Frankrijk. 

In het eerste filmpje ziet u duidelijk dat de raket zichzelf corrigeert in het pad naar het doel. Uit de loop van de schutter spant zich een draad (op twee seconden is die er nog niet, na vijf seconden wel) waarmee gedurende het traject informatie voor bijsturing aan het explosief gegeven kan worden. Deze draad zit in het projectiel en wikkelt zichzelf af, zodat deze tot de inslag met de schutter verbonden is. Zo kan de laatste bijsturen als het doel zich bijvoorbeeld verplaatst. Het principe 'TOW' staat voor Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided en garandeert een treffer op grote afstand, zeker ten opzichte van een ongeleid projectiel. 

Deze wapens zijn van onschatbare waarde voor de rebellen, omdat ze zich nu tegen de tanks van Assad kunnen verdedigen. In het eerste filmpje zien we een commandant van Katibah Turkestan, dat gelieerd is aan Jabat al-Nusra. Aan zijn uiterlijk (geen krullen en zelfs rood baardhaar, dus een zeer gevaarlijke boemginger) kunnen we afleiden dat hij geen Arabier maar een buitenlandse strijder is. Veel strijders komen bijvoorbeeld uit Tsjetsjenië, waar ze zijn verslagen door de vriend van Badr Hari (no joke). 

Het woord 'Turkestan' heeft nogal wat geopolitieke implicaties. De Turken die nu in Anatolië en verder naar het westen van het Turkse Schiereiland wonen, komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Nu de laatste regio niet meer onder controle van Moskou staat, biedt dit Ankara een kans om een alliantie van volken te smeden die een geschiedenis, cultuur en soms zelfs een taal heeft die met die van het huidige Turkijke overeenkomen. De alliantie biedt ook weer mogelijkheden om olie en gas uit Centraal-Azië via Turkije te verkopen, wat zeer winstgevend is voor beiden maar dat is weer een ander verhaal

De gemeenschap van Turkije en de landen met Turkse achtergrond tezamen heet Turkestan en strekt zich uit tot China. In de tiende eeuw kwam het Turkse volk in beweging en trok het al plunderend naar het Westen. De gemeenschappen die achterbleven hebben een gedeelte van de Turkse cultuur gehouden. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat er, ten oosten van Turkije een land bestaat dat 'Turkmenistan' heet. Onder al deze gerelateerde volken (dus van de Turken in Istanbul tot hun oudste verwanten ergens in de bergen van China) bestaat altijd een zekere erkende verwantschap en soms duikt daar een soort nationalisme op. Niks geks, zien we wel vaker. Historisch gezien is het logisch dat deze stroming, het pan-Turkisme, vijandelijk tegenover de Russen staat.

Ten eerste heeft Moskou de Centraal-Aziatische republieken (zoals Azerbeidjzan) decennialang onderdrukt en gedwongen onderdeel te zijn van het Warschau-Pact. Dat stond tegenover de NAVO, waar Turkije inzit terwijl Turken en Azeri dezelfde taal spreken. Daarnaast biedt een simpele blik op de kaart een verklaring voor de mogelijke rivaliteit, omdat bepaalde gebieden betwist wel moeten worden. Het westen kiest overigens duidelijk partij voor de Turkse kant van het verhaal, wederom ook omdat we er iets aan verdienen. Het economisch belang van het Westen valt hier perfect samen met de terrioriale ambities van de pan-Turken, omdat we juist in de achtertuin van Turkije naar olie willen boren. 

Nu zitter er onder die 'Turkic people' ook Oeigoeren. Dit volk is zo groot als het Nederlandse en van de keten van aan Turken verwante volkeren is dit het meest oostelijke. Net als praktisch alle andere hele of halve Turken zijn het moslims. Problematisch, want op de kaart kunt u zien dat ze in China wonen en dat land is atheïstisch. 

Er komt weinig informatie naar buiten want China is natuurlijk niet het toonbeeld van openheid. Sommige Oeigoeren willen een gewelddadige opstand maar Peking heeft na Noord-Korea het grootste leger op aarde onder zich, dus dat is een slecht idee. China blaast zelfs complete moskeëen op om de opleving van Oeigoers zelfbewustzijn, met of zonder Islam, de kop in te drukken. De wat radicalere Oeigoeren kunnen nergens heen, want Islamitische rebellen zijn eigenlijk nergens echt welkom en China uitdagen is voor niemand eigenlijk een goed idee.

Nu is er een plek op aarde waar Oeigoerse opstandelingen terecht kunnen: Noord-Syrië! Israëlische media schrijven nu dat China adviseurs en zelfs troepen naar de genoemde provincie Idlib stuurt, om het leger van President Assad te helpen tegen de rebellen. Nu weten we dat deze bonte groep, bestaande uit soennitische Arabieren uit Syrië, Irak en andere Arabische landen maar dus ook Turken en andere 'Turkic people' gesteund worden door Qatar, de rijke golfstaat. Het is de emir van Qatar die de rebellen van de genoemde raketten voorziet en nee, die zijn niet goedkoop

Tamim bin Hamad al-Thani (het heerschap op de rode loper mét rode das) vindt de radicale islam helemaal top en steunt de rebellen die bij het Idlib-offensief vechten, met geld en wapens. Een gevaarlijke combinatie, want straks hebben we in Syrië allemaal kernmachten die met en tegen elkaar vechten, daar de VS weer een andere rebellengroep steunen. Het wordt nogal complex en onvoorspelbaar, de Syrische burgeroorlog. 

Het is nog maar de vraag of al die rebellen het steunen wel waard zijn. Hier zien we ze een zelfmoordaanslag op een Sjiitisch dorp plegen, waarbij ze onmogelijk militaire- en burgerdoelen gescheiden kunnen houden. Dit zijn dus de rebellen die door Qatar worden gesteund, waar ook Oeigoeren tussen zitten en waar naast het regeringsleger van Assad ook Russische en mogelijk Chinese soldaten tegen vechten. Bent u er nog?

Nu zult u zich afvragen hoe al-Thani aan zijn geld komt. Inderdaad, olie. Anders dan Nederland, dat ondanks aardgasbaten toch een staatsschuld heeft, is de dynastie van al-Thani zo slim geweest om alle overwinsten in een apart staatsfonds te parkeren dat in omvang naar de € 200 miljard groeit. Erg prettig, het land heeft dik € 2 miljoen inwoners die dus de rijkste ter wereld zijn. Hadden wij maar zo'n regering. De winsten worden gebruikt om aandelen in Westerse bedrijven te kopen, waaronder: juist, het Amstelhotel. 

Uit de laatste jaarrekening blijkt dat het Amstel Hotel een geaccumuleerd verlies van dik € 20 miljoen heeft, maar de toename van die post neemt versneld af. Dat betekent dat er mogelijk al dit jaar winst te verdelen valt. Anders gezegd, vanaf dit jaar zal een gedeelte van de cashflow die afkomstig is van hotelbezoek aan het Amstel gebruikt worden voor het uitkeren van dividenden. Die gaan dan naar Qatar, dat zijn rijkdom gebruikt om de soennitiesche rebellen van het Idlib-offensief te steunen, waar veel pan-Turken zitten zoals Oeigoeren, hetgeen Peking boos maakt waardoor er mogelijke Chinese troepen (naast Russische) zullen meevechten waarmee ze feitelijk het voorbestaan van de Sjiitische machthebbers helpen verzekeren en die door hun militaire overwicht zien dat rebellen steeds hardere tactieken gebruiken, zoals willekeurige aanslagen op Sjiitische dorpen. Eeeehhh ja. 

Wij groeten u vanaf het terras van Amstel Hotel. Fijn weekend.