PvdA en FNV, stop met demonisering en bedreiging van Marion Duvivier van Breederzorg

Canaux, canards et canaille is waar Nederland uit bestaat en journalisten en actievoerders vinden we toch best wel vaak in de derde categorie. Er is heden ten dage een enorme booswoeste ophef!!1!!1! gaande over die vreselijke Marion Duvivier van Breederzorg Thuiszorg, de vrouw die miljoenen aan belastinggeld van in hun eigen pis rottende bejaarden in haar gevoerde zakken frommelt, dat is nu eenmaal wat de 1%-ers doen. PvdA stelt kamervragen, FNV bij monde van Lillian Marijnissen (die ja) gaat uit de plaat ('schandalig!') en menig 'verontwaardigd' tokkie vindt het nodig dan maar persoonlijke bedreigingen te uiten. Zeg 925, jullie gaan ons toch niet vertellen dat die verontwaardiging compleet onterecht omdat dit nieuws canard (bruggetje!) is? Natuurlijk wel. 

Voor dit dossier nemen we digitale snelweg naar buiten de Ring. Daar bemerkten onze collega's ophef in de comments bij een artikel over ophef en dat leidt tot ophef die door de landelijke media wordt overgenomen. Anders kunnen we niet omschrijven. Maar goed, de verontwaardiging is geboren en elk landelijk medium duikt op de scoop

Buiten de Ring zeggen ze wel eens dat 'de soep vaak niet zo heet wordt gegeten als dat 'ie opgediend wordt' en dat is hier ook zo. In een notendop is Duvivier directeur en eigenaar van Breederzorg, in een land waar we zorg hebben geprivatiseerd is dat een normale combinatie. Volgens BN De Stem heeft ze zichzelf in een paar jaar meer dan € 1 miljoen toegeëigend. Naast een salaris van € 250.000 is er ook sprake van een dividenduitkering van € 1 miljoen en zo zit ze boven de Balkenendenorm. De Telegraaf komt met het trieste nieuws dat de dame in kwestie nu met bedreigingen te kampen heeft

Helaas prikkeldraad is dat compleet onnodig. Breederzorg levert thuiszorg en zouden we zodoende kunnen omschrijven als organisatie met een maatschappelijk belang: geen plek waar we miljoenen aan dividenden moeten uitkeren. Maar waar gaat dat geld dan heen?

Uit de jaarrekeningen van 2010 tot 2013 kunnen we opmaken dat er inderdaad dividend is overgemaakt uit Breederzorg, dat de zorg levert, aan de moedermaatschappij. 

De € 735.000 en € 365.000 worden dus wel als dividend gestort, maar het is vrij eenvoudig op te zoeken dat dit vermogen de onderneming nooit verlaten heeft. Het blijft ingezet worden voor de doelen waar de organisatie voor opgericht is, en dat is het leveren van thuiszorg. 

Een belletje met de woordvoerder leert dat onze lezing correct is. 'Er is inderdaad ruim een miljoen aan dividend uitgekeerd, maar deze is nooit bij mevrouw Duvivier als natuurlijk persoon aangekomen. De bank wilde een hypotheek die was gevestigd op vastgoed, dat gebruikt wordt om zorg te verlenen, versneld afgelost hebben en daar is dit vermogen voor bedoeld. De directeur heeft enkel een salaris van € 3.000 per maand.' Dat 'niet met de pers willen praten' valt kennelijk ook wel mee.

Kortom: Het dividend is van de ene maatschappij naar de andere overgeboekt, maar alleen omdat de bank dat wilde. Er is geen sprake van champagne-orgies en dikke leasebakken voor zorgbobo's op kosten van de belastingbetaler. Compleet overbodige ophef, met weinig sjieke bedreigingen aan het adres van een ondernemer en zorgverlener die zich naar het zich laat aanzien compleet aan de wet heeft gehouden. FNV en PvdA hadden dit in een kwartiertje kunnen opzoeken, maar toen was de rood-blinde woede ze helaas al naar het hoofd gestegen, met alle gevolgen van dien.