Heeeee, D66 met een goed idee! Tel studieschuld niet volledig mee met hypotheek

D66, u kent ze van hard-hitting politieke campagnes als het gaybrapad, de bejaarden-au-pairs en federatief onaneren op gesneden beeld van Guy Verhofstadt. Toch breekt af en toe een klein straaltje van het Licht der Rede door het naïef-roze wolkendek; vorige week was het zover met Wouter Koolmees, kamerlid, bedacht dat het een beetje oneerlijk is dat bij het berekenen van de maandlasten van een hypotheek de volledige studieschuld wordt meegenomen en niet de studieschuld min het reeds afgeloste bedrag

Omdat D66 natuurlijk niet heel veel meer is dan een belangenvereniging voor hoger opgeleiden met een moeilijke bril is dit een te verwachten voorstel: Sanne en Jasper die Meesjes, Boefjes en Lunaatjes willen opvoeden zijn natuurlijk de grote profiteurs van de voorgestelde maatregel. Maar maakt Koolmees ons hier niet blij met een dode Mees mus? 

De rekenmeestersch van de consumentenbond hebben een tijdje geleden onder elkaar gezet hoe de studieschuld onder het huidige stelsel van invloed is op de maximale hypotheek. Kort en goed: bij 15 jaar kan men per maand 0,75% minder lenen, in het nieuwe stelsel van 35 jaar is het 0,45%, met dien verstande dat het totale bedrag door het wegvallen van de basisbeurs in de meeste gevallen hoger uitvalt. Zoals uit het rekenvoorbeeld - waarin de bedragen onder beide stelsels gelijk gebleven zijn - wel blijkt scheelt het een slok op een borrel, zo'n 10% bij een gemiddelde studieschuld. Dat kan toch mooi het verschil betekenen tussen wonen in Schotelstan of Volvonië. 

Kijken we even in het persbericht. “Nu is het zo, dat bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld meetelt. Als iemand een studieschuld van 30.000 euro had, maar daar al 20.000 euro van heeft afgelost, telt alsnog de schuld van 30.000 euro mee.” Ja, klopt, erg leuk, maar dat zou onder de huidige maatregelen (aflossing van 15 jaar) betekenen dat de aflosser in het rekenvoorbeeld - vooropgesteld - al zo'n 12 jaar na zijn studie een nieuwe hypotheek afsluit. Grote profiteurs zijn dus de mid-dertigers die net toe zijn aan een tweede koopwoning, bijvoorbeeld omdat er net een betere baan gevonden is, of omdat de kantoorknuppellette van het stel in blijde verwachting is van nieuwe bakfietsvulling

Van de andere kant kan het dus voor starters aardig lonen om onder het voorgestelde stelsel alvast een hapje te nemen uit de studieschuld voordat er gekocht gaat worden; het is dan wel een beetje koorddansen tussen het sparen voor de aanbetaling en het aflossen van de schuld. Vooral als u nog onder de 0,75% valt, dat wil zeggen, als u voor het leenstelsel bent afgestudeerd, kan dit tienduizenden euro's in extra schuld opleveren (de extra rente neemt u maar voor lief). Een dijk van een hypotheekschuld is immers zo Hollands als, eh, dijken

Huis onder water, iesj koeltoer.