Slim Dell betaalt per jaar half miljard te weinig belasting

Best leuk hoor, dat Dell dienstverlener EMC voor € 67 miljard in cash, aandelen en paid in kind overneemt. Maar dat Dell, zit dat ook in Nederland met een mooie fiscale constructie om de eigen POTUS een poot uit te draaien? Jazeker. 

De Amerikaanse regering vraagt het zich al een tijdje af. Terwijl de bedrijfswinsten vertienvoudingen, blijven de nominale inkomsten uit vennootschapsbelasting gelijk. Dat kan maar één ding betekenen: het tarief daalt proportioneel. Vreemd, want dat tarief staat al sinds decennia in de VS officieel op 35%. Hoe kan dat?

Dell had bijvoorbeeld in 2013 een winst vóór belasting van € 2,8 miljard waar het € 469 miljoen belasting over betaalde. Dat is inderdaad geen 35%, eerder de helft. Dell slaagt erin om elk jaar ongeveer de helft te weinig belasting te betalen, wat grofweg neerkomt op € 500 miljoen per jaar. Elk jaar houden het deel van de belasting dat wel betaald wordt en het deel dat ontweken wordt, elkaar  in evenwicht. 

In het Form 10-K dat het bij de SEC inlevert wordt met geen woord gerept over hoe ze dat voor mekaar krijgen. Er is geen enkele referentie naar een buitenlands belastingparadijs, het onze bijvoorbeeld. Naar alle waarschijnlijkheid zal er links of rechts wel een dingetje in Nederland te vinden zijn. 

Zo kent Nederland onder intimi 'de Hel van Dell', het sales-kantoor van de computerbouwer in de polder. Eens kijken wat daar op de balans staat?

Het in Nederland geregistreerde deel van Dell, dus het gedeelte van de sales dat in Nederland plaatsvindt plús dat stukje dat hier om fiscale redenen is gevestigd is, eehhh... dik € 51 miljard groot. Is dat niet het complete bedrijf? Jazeker, dat balanstotaal komt exact overeen met wat er bij de Amerikaanse beurswaakhond is gemeld. Eigenlijk helpt Nederland Dell dus om elk jaar een half miljard aan belasting niet te hoeven betalen. Is dat wat Obama bedoelde toen hij de RutMeister toefluisterde dat we de waardevolste vriend van de VS zijn?