Verkoper BUK-raket Sergey Chemezov zit nog steeds in Nederland ondanks Europese sanctielijst #MH17

Ook zo weinig opgestoken van die MH17-presentatie? Logisch, er werd niets verteld wat we niet al wisten. Intussen zit het BUK-verkopende Rostec nog steeds fiscaal vriendelijk op de Zuidas te vertoeven, sancties of niet. Op een steenworp afstand zit The Breakers Investments, een bedrijf van De Brauw Blackstone Westbroek, dat voor twee Russische oligarchen belasting aan het ontwijken is. Waar die club de centjes mee verdient? Het bouwen van lanceerinrichtingen voor de BUK-raket. Welkom in Amsterdam. 

Tjibbe Joustra, dat is de man die enkel kan defeceren op zwevende toiletpotten, zittende tussen kersenhouten panelen. Ooit baas van het UWV, maar daar is hij weggestuurd wegens zijn belachelijk dure levensstijl. Omdat ambtenaren ontslaan duur is, werd er om hem heen een nieuw departement opgericht. Iets met veiligheid of terrorisme, privacy schenden. Zo is de onderzoeksraad voor veiligheid geboren. 

Direct na de ramp ontdekte de Engelse site Bellingcat dat eenheden van de Russische 53 infanteriebrigade op de snelweg waren gespot. Een BUK verplaatsen, dat valt op

Alles wijst naar deze sergeant Ivan Krasnoproshin, die sinds 17 juli 2014 spoorloos verdwenen is. 

Zo is er een nieuwe term geboren: open source journalism. Wat we zo boven water krijgen, durft een Tjibbe vijftien maanden later nog niet openlijk uit te spreken. 

Er zijn twee duidelijke links naar de Zuidas. Ten eerste worden alle verkopen van Russische wapens door Rostec uitgevoerd. De directeur van dit bedrijf, Sergey Chemezov, zit in de inner circle van Vladimir Putin en heeft een Nederlandse joint venture met Renault en Nissan om auto's te produceren.

Chemezov kent het principe 'één bv is geen bv' goed want deze vestiging van Rostec is niet de enige die we in Nederland vinden. 

Op aandringen van Jesse Klaver van Groenlinks is dit bedrijf intussen op de Europese sanctielijst gezet. Rostec levert aan allerhande dodelijke dictators, zoals die van Sudan, Syrië en Noord-Korea maar in Alexander Pechtold van D66 hebben ze om onverklaarbare redenen een bondgenoot. 

De raketten zelf worden door Almaz-Antey geproduceerd, waar we nog geen Amsterdamse link van hebben kunnen vinden. De lanceerinrichting wordt door MetroWagonMash geproduceerd. Inmiddels zijn ze niet meer zo trots op hun betrokkenheid bij de BUK en hebben ze alle vermeldingen van de website gehaald. Gelukkig is er zoiets als de WayBack-Machine, het archief van het web dat alles onthoudt

Het moederbedrijf heet TransMashHolding. Dat heeft drie aandeelhouders. De eerste is Alstom, dat deels in handen is van de Franse overheid. De tweede is de Russische overheid. De derde heet 'The Breakers Investments' en zit op de Zuidas. Het is een werkmaatschappij twee Russische oligarchen, genaamd Iskander Makhmudov en Michael Cherney. Deze Russische miljardairs zijn zo handig om hun belang via Cyprus te laten lopen, waardoor ze feitelijk geen inkomstenbelasting betalen. Deze structuur is door Paul Sleurink bedacht, directeur van De Brauw Blackstone Westbroek. 

De vennootschappen als Latorio hebben een zetel op Cyprus maar de bestuurders zijn stromannen (en vrouwen) van Cherney en Makmudov en die wonen gewoon in Moskou. Onze tipgevers raden ons aan dit verder te laten voor wat het is. Voor je het weet moet de politie je onder een landingsbaan van Moskou International vandaan bikken. Apart dat een kantoor als De Brauw Blackstone Westbroek zaken doet met deze mensen. 

Vreemd genoeg zit Rostec nog steeds op in Amsterdam. Hoewel het al bijna een jaar geleden is dat dit bedrijf officiëel op de Europese sanctielijst staat, kan het gewoon chille fiscaal-vriendelijke brievenbussen neerzetten op de Zuidas. Nu is Chemezov als aandeelhouders verplicht om eens per jaar een aandeelhoudersvergadering bij te wonen, in ons Mokum dus. Alleen mag hij het land niet in, wat impliceert dat de Nederlandse fiscus deze brievenbus zou moeten opdoeken. Dat gebeurt om de een of andere reden niet. Het is niet zo dat we niks te doen hebben, maar we gaan onze blauwe-enveloppen-versturende vrienden eens aansporen om in actie te komen tegen Rostec want dit is natuurlijk een beetje vreemd. Wordt vervolgd.