Gerben Everts van de AFM knuffelt accountants (zelfs Deloitte)

 Het zijn toch momentjes waarop u de chips en cola er even bijpakt: vanachtend verscheen een rapportage van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) over s' lands accountantssector. Dit keer handelt het om een onderzoek naar *waarschuwing, de volgende titel kan slaapverwekkend zijn*

"De opzet van de maatregelen die de accountantsorganisaties doorvoeren om hun cultuur, organisatie en processen te veranderen om de kwaliteit van de wettelijke accountantscontroles te verhogen."

Er zijn nogal wat kritische puntjes, maar over het algemeen is het oordeel positief(-ish). Is AFM-bestuurder Gerben Everts niet een beetje te lievvv?

Met katoenen handschoentjes
Hoe we het ook wenden of keren, naar het oordeel van de AFM is KPMG toch de topper als het draait om de opzet van hun accountantsmaatregelen:


Fair enough, na alle schandalen onregelmatigheden van de afgelopen jaren was het ook hoog tijd om iets goed te doen. KMPG wint met een vette 4,6 (op een schaal van 5). De enige punten waarop KPMG nog moet verbeteren...

Het lijkt er echt op dat KPMG even heel goed in het gareel loopt. Tot groot enthousiasme van Gerben Everts, de posterboy van de cijfernknuffelaars: 

Zelfs lievv voor Deloitte
Nou snappen wij ook wel dat het doel van een controle autoriteit natuurlijk nooit kan zijn om hun eigen branche, laat staan individuele bedrijven af te zeiken, maar Everts is wel zeer mild. Of heeft een cursus recht-lullen-wat-krom-is gevolgd.

Neem het Deloitte debacle, waar eerder dit jaar EY geweigerd werd als nieuwe accountant met als reden dat zij niet voornemens waren bepaalde 'gevoelige zaken' van de Deloitte bestuurders buiten de boeken te houden. Een gelekte brief inzake deze kwestie en heel wat gemor zorgden er dan toch voor dat Deloitte overstag ging en EY aanstelde als nieuwe accountant. De immer opbouwende en positieve Everts hierover: "nou ze kunnen in ieder geval snel schakelen!" (€, want FD).

Dus al is wel in accountantsland?
Nu is het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd vooral gericht op de processen van de accountantskantoren, maar dat is natuurlijk wel hun belangrijkste nering. Hoewel we enigszins verbaasd zijn dat sommige toch opmerkelijk scheve zaken mild geoordeeld wordt, lijkt het er wel op dat de heeren (m/v) accountants zich steeds beter aan de regels houden. Of, ze hebben net als Volkswagen een hele slimme programmeur die de 'emissie' kan laten verdwijnen als antarctica voor een ozonloos zonnetje. 

Hier vindt u de resultaten, kunt u zelf oordelen.