Moldavische premier en vriend van Van Rompuy blijkt stroman van de eigen maffiabanken

Pijnlijk: de man met wie de EU het Moldavische associatieakkoord heeft getekend, blijkt zelf een corrupte boef te zijn. Hij is in het parlement aangehouden voor bancaire fraude, waarbij er voor € 900 miljoen van de inwoners van het land is gestolen. Vlad Filat, voormalig premier en leider van de pro-Europese beweging, is nauw gelieerd aan Vladimir Plahotniuc, de man die al jaren zwart en crimineel geld witwast via de Amsterdamse grachten. Juist met Filat hoopten Europese leiders corruptie te kunnen bestrijden in Moldavië maar door de slappe tekst van het akkoord hebben we het alleen maar erger gemaakt. 

De Moldavische maffiabankiers hebben twee doelen. Ten eerste proberen ze grote sommen zwart geld, uit Rusland en afkomstig uit eigen netwerken van zware criminaliteit, wit te wassen. Daarmee kan dan bijvoorbeeld vastgoed in Amsterdam worden gekocht, zonder dat de fiscus in Chisinau of Moskou er beslag op kan leggen. Daarnaast hebben een aantal maffiosi, waaronder prominente politici, het plan opgevat om hun eigen volk ook leeg te roven. Dat doen ze door het aandeelhouderschap in het bankwezen op illegale wijze te verwateren en dat lukt prima. 

Zoals we eerder schreven geschiedt zowel het witwassen van zwart geld als het stelen van bancaire aandelen op dezelfde wijze, namelijk via de Chisinau-Cyprus-Amsterdam route. Een boef in Chisinau sluit een lening af bij een bank in Cyprus, maar daar werkt een van zijn stromannen. Het onderpand van de lening is dan hetgeen op legale wijze naar Amsterdam overgeboekt moet worden. Dat onderpand kan een vuilniszak met zwart geld zijn, maar ook een pakket aandelen in een bank. Vervolgens verzaakt de boef op de lening en wordt het onderpand opgeëist. Daarvoor wordt er een gerechtelijk bevel geregeld bij een corrupte lokale magistraat, zodat er een juridisch dichtgetimmerd document is waarmee de overboeking gerealiseerd kan worden. 

Dat moet dan naar het land van de crediteur worden overgeboekt, wat in dit geval Cyprus is en dat ligt in de Europese Unie. Zodoende kan het legaal naar Nederland overgeboekt worden en heeft de boef beschikking over een legale rekening, met pinpas, in Amsterdam. Op Bloemgracht 45 te Amsterdam zit bijvoorbeeld OTIV Prime Real Estate, een vennootschap van Vladimir Plahotniuc. Op dit adres vinden we een trustkantoor van deze Moldavische bankier en politicus en vanaf die plek bestiert hij een reeks bv's, vanuit welke de opbrengsten uit fraude in Moldavië belastingvrij overgemaakt kunnen worden naar gelieerde partijen binnen en buiten Nederland. Justitie weet dit maar doet niets en dat kan ook niet: fiscaal vriendelijke brievenbussen zijn legaal, ook als de herkomst van het geld de zware criminaliteit is. 

Nou nou nou 925 dat is wel een beschuldiging zeg, kunnen jullie dit staven? Ja hoor. Pak Victoriabank, een club die verwikkeld is in een schandaal: al jaren zijn de aandelen in deze bank zoek, iets waarover uitgebreid is geschreven in de Moldavische pers. Maar hierboven hebben we uitgelegd hoe die ineens verdwijnen. Waar zouden ze toch zitten? Een Moldaviër in een lange regenjas adviseert ons in een parkeergarage dat de aandelen in een vennootschap genaamd 'Generashon Financial' verstopt zitten. Waar zou die gevestigd zijn? 

Dat konden we weten. Even de jaarrekening opvragen en wat vinden we daar?

Duidelijk, de verdwenen aandelen. Merk ook op dat die zijn 'betaald' met een pakket aandelen in een andere bv, een soort 'Paid in Kind' dus. Alleen zijn het aandelen van de overnemende partij, namelijk Generashon Financial. Kortweg heeft Plahotniuc hiermee de aandelen in de geroofde bank om niet gekregen. Nu waren we al bang dat Filat (links) ook niet zuiver op de graat was, want hij is nou verweven met Plahotniuc (rechts). En deze week is hij dus opgepakt en afgevoerd, juist in verband met deze fraude die het arme land al maanden in zijn greep houdt. Opvallend overigens dat ING er geen probleem mee heeft om de Moldavische maffiabankier een rekeningetje te laten openen. 

Van het associatieverdrag, dat we precies met Filat en Plahotniuc hebben gesloten, hoeven we dan ook weinig goeds te verwachten. Het bevat enkel vaagheden als 'een plan opstellen' als het om het milieu gaat. Daar kan men moeilijk tegen zijn. 

Nu zouden we kunnen hopen dat er ook iets instaat over het bestrijden van bancaire fraude. Immers, het idee van het associatieverdrag is juist dat grenscontroles voor goederen, diensten, personen en kapitaal opgeheven worden. In het land van Filat en Plahotniuc is het wellicht niet zo'n veilig idee.

Nu moeten we hopen dat er ook iets over toezicht op banken is geregeld, en dan met name het bestrijden van dit soort maffiapraktijken. Een simpele zoektocht op 'bank' of 'bancair' levert slechts twee treffers op, tussen de 400 pagina's. Deze;

En deze.

Moldavië mag dus geld krijgen van de Europese Investeringsbank, waarmee is aangetoond dat met een assocatieverdrag de geldkraan wel degelijk opengedraaid wordt. Het tweede punt betreft het leggen van bancair beslag, als een Moldaviër een film of sofwareproduct illegaal aan het downloaden is. 'Piraterij' met betrekking tot intellectueel eigendom is nogal een probleem in dat land, omdat 90% via illegale programma's wordt binnengetrokken. Softwarebedrijven hebben daarom een lobby gestart, waarbij ze de regering aansporen om daar wat aan te doen. 

Net dat aspect is wel geregeld in het assocatieverdrag, zo lezen we: het wordt makkelijker om bancair beslag op iemand in Moldavië te leggen, als die illegaal software aan het kopiëren is. De lobby van de software-industrie mag trots zijn. Op het voorkomen van bancaire fraude op zeer grote schaal, als door Plahotniuc, wordt met geen woord gerept. Nu weten we waarom: het verdrag is met Filat getekend, de president die tevens handlanger of stroman van de machtigste maffiabankier van dat land is. 

Iets soortgelijks zagen we in Oekraïne, waar belastingontwijking een groot probleem is. Het verdrag met dat land maakt het mogelijk om naar schaliegas te boren zonder dat de lokale overheid belasting mag opleggen om milieuschade te compenseren. Verder wordt er niets geregeld om belastingontwijking aan te pakken. Toch niet omdat President Poroshenko zelf een belastingontwijkende multimiljonair is?