Tofik Dibi trekt € 321.908,03 wachtgeld en schrijft boek

Kost een paar knaken, heb je ook wat: een boek genaamd Djinn. Dat is Arabisch voor iets dat weggaat. Daarmee refereert Tofik Dibi aan zijn gayheid, waar hij nu pas voor uit durft te komen. Helemaal top, maar niet ons topic. In een gesprek met de Volkskrant onthult hij tussen neusbier en lippen door een ander opmerkelijk detail: Tofik krijgt wachtgeld, al sinds zijn mislukte Putsch tegen Groenlinks-cougar Jolande Sap. Een simpel sommetje leert dat Tofik dankzij dit falen in 2012 tot eind dit jaar zoveel wachtgeld krijgt als elke andere Nederlander van zijn bouwjaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd gestort had gekregen. 

Tofik is een toffe peer en dat 'ie een boek maakt over uit de kast komen is alleen maar toe te juichen. Maar politici komen er wel belachelijk goed vanaf, als het om uitkeringen gaat. Het is helemaal ironisch dat de stemmen van Groenlinks, en daarmee Tofik, doorslaggevend waren voor het Kunduz-akkoord van 2012. Dat was een pakket bezuinigingen waardoor ook de WW eraan ging. Laten we eens kijken hoe het Tofik als gewone kaas zou zijn vergaan. 

Hoe werkt die wachtgeldregeling? Een parlementariër krijgt per maand € 7.480,84 gestort. Daar komen een eindejaarsuitkering (een bonus!) van 8 procent en vakantiegeld van 8,3 procent bovenop, zodat het 'jaarsalaris' € 104.402,60 bedraagt. Aangezien Tofik vorige maand zijn derde afgeronde jaar in de steun heeft mogen vieren, komt hij op € 321.908,03 uit. 

De WW is juist sinds het Kunduz-akkoord is geslachtofferd. De maximale duur is met een derde teruggeschroefd naar 24 maanden, daarna volgt onherroepelijk de bijstand. De eerste zes maanden moeten sinds 'Kunduz' door de werkgever betaald worden, daarna is de overheid pas aan de beurt. In het geval van Tokfik maakt dat niet uit, zijn werkgever was toch dezelfde overheid. Tofik zou op precies die zes maanden WW uitkomen, omdat hij zes jaar kamerlid is geweest. 

De bijstand bedraagt € 914,50 per maand oftewel € 10.974,00 per jaar. Dat bedrag past precies dertig keer in het wachtgeld dat de gewezen Groenlinkser heeft binnengeharkt. En omdat hij 35 is, zou hij het anders tot zijn 65ste levensjaar met dezelfde uitkering hebben moeten doen. Kortom: Tofik pakt in drie jaar aan wachtgeld, waar elke andere Nederlander er tot aan diens pensioen van had moeten doen. Dan moet dat boek wel echt een knaller zijn. Dus vooruit, bestellen en recenseren maar