Middelgrote advocaatjes gaan er allemaal aan?!

Het is sappelen bij de middelgrote Nederlandse advocatenkantoren, de aasgieren van Angelsaksische en Chinese advocatenkantoren cirkelen hongerig over de polder voor een voordelige overname. Sowieso, wat moet u eigenlijk met een rechtenstudie; is dat qua beroepsperspectief niet een nieuwe School voor Journalistiek?

Deze kwesties leggen we voor aan Olaf van Haperen, u kent hem nog wel van zijn befblog's hier op 925.nl. Ondertussen is hij uitgegroeid van puppy angry young man tot managing partner van Kneppelhout & Korthals, hij weet dingen….

Weledelgestrenge heer Van Haperen, is er nog wel droog brood te verdienen in de advocatuur?
Ja zeker, stelt Van Haperen, maar dan wel bij de grote kantoren of de kleine nichekantoren. De middelgrote advocaterenkantoren hebben het zwaar. Zo ongeveer voor het eerst sinds het ontstaan van de advocatuur, moeten zij zich druk maken over hun winstmarge en die is niet bepaald florissant. De nichekantoren daarentegen, hebben het voordeel dat zij veel minder (personeels-)kosten maken en hebben daardoor nog steeds een keurig winstgevende nering. De grote kantoren doen wat ze altijd deden: kosten laag houden en gepeperde-facturen-omdat-het-kan = kassa!

Maar goed, die Amerikanen en Chinezen wat willen die dan?
Ons Nederlandje sukkelt ook in de juridische business altijd een jaartje of 10 achter de Amerikanen aan. Daar zag u de afgelopen jaren al een kaalslag in de middelgrote kantoren, die werden overgenomen door de Big Law Firms. In Nederland zien we die ontwikkeling nu ook al. Neem Deterink, een aardig kantoor van naam en faam (u kent Deterink zelf bijvoorbeeld nog als curator voor Joep van den Nieuwenhuizen), maar op een gegeven moment moet er geld verdiend worden; de overname door Taylor Wessing is bijna een logisch gevolg daarvan. Deterink heeft een grote Brits-Duitse kracht achter zich staan, en Taylor Wessing zet en passant een nog wat steviger (en lucratieve?) voet op Nederlande bodem.

Dus bigger-better-faster-stronger is de enige optie voor de middelgrote kantoren?
Neen, dat is wat te kort door de bocht. Van Haperen stelt dat er op dit moment drie opties zijn voor de middelgrote advocatenkantoren:

  1. Fuseren met grote (meest Angelsaksische of Chinese) kantoren.
  2. Specialiseren en het advocatenkantoor opsplitsen in nichekantoren.
  3. Tegen de stroom inzwemmen, hard werken en hopen dat u één van de 10-20% van de middelgrote advocatenkantoren bent die het wel (enigszins) gaat redden.

De kans is dus groot dat we straks (bijna) geen middelgrote advocatenkantoren hebben. Really, who cares?
Inderdaad, ook Van Haperen denkt niet dat dat een heel groot gemis zal zijn.

Wel is het nodig dat de advocaat (bij de grote- en nichekantoren) zich steeds meer gaat opstellen als dienstverlener. Informatiedeling op internet heeft van de -ooit zo als erudiet te boek staande- jurist een soort van archaïsche juridische encyclopedie gemaakt. Lees: een groot deel van de informatie die voorheen min of meer exclusief was voor de advocaat is eenvoudig te googlen. De toegevoegde waarde van een advocaat anno nu ligt, naast het feit dat hij processen kan voeren, ook en vooral in advisering en juridische dienstverlening.

Om een juridische dienst te kunnen verlenen die ertoe doet en waar dus geld mee kan worden verdiend, is het zaak dat advocaten voortaan ook eens echt aandacht hebben voor hun klanten. En is het eigenlijk wel nodig om enkel advocaten in dienst te hebben? Het zou een hoop geld en gedoe schelen als er meer juridische dienstverleners (consultants) de klanten zouden bedienen die niet eerst een dure advocatenopleiding volgen om vervolgens amper te procederen.

Maar wacht even: ondernemerschap, dienstverlening, adviseren… Worden rechtenstudenten daar wel voor opgeleid?
Vooralsnog waarschijnlijk niet. Hoewel er bij de meeste advocatenkantoren wel steeds meer gescreend wordt op capaciteiten en ontwikkelmogelijkheden in plaats van die 9 en 10 voor fiscaal recht.

Een prima ontwikkeling, aldus Van Haperen. 

Wij adviseren ons neefje voortaan toch maar een studie Chinees in plaats van rechten, wanneer hij ‘echt geen idee heeft wat hij wil doen’ en danken de heer van Haperen voor zijn inzichten.

Cheerio en Ni Hao! [voeg hier uw eigen panda-grap in]