Intimiderende D66-wethouder Vincent van den Bosch zit met schuld van €1,5 miljoen bij vage oostblokkers in zijn maag

Waarom Wethouder Economische Zaken in Steenbergen Vincent van den Bosch zo geprikkeld is? Omdat 'ie met een schuld van € 1,5 miljoen kampt, denken wij. 

Omroep Brabant heeft een achtergrondartikel over het conflict tussen de wethouder en de camerman. Maar rookt de schoorsteen in huize Van den Bosch een beetje? Op zijn persoonlijke pagina meldt hij dat hij directeur-eigenaar is van Eijkenbosch Beheer. Dat levert netjes een jaarrekening in en is eind 2014 een dik tonnetje waard. Mooi. 

Op zijn LinkedIn zien we echter dat hij nog een bv heeft, namelijk PNO CEE. Om de een of andere reden meldt hij dit belang niet op de website van de gemeente. Hoe dan ook, bij PNO CEE gaat het wat minder crescendo. 

Niet alleen doet Van den Bosch aan 'financial engineering' in Centraal- en Oost-Europa (wat zoveel is als bedrijven helpen de belastingaanslag zo laag mogelijk te houden), hij helpt ze ook om subsidie aan te vragen in Brussel

Sowieso al bijzonder dat een politicus die belastinggeld mag uitdelen, een adviesbureau heeft waarmee hij mensen adviseert over hoe je zo effeciënt mogelijk belastinggeld incasseert. Vervelend genoeg is deze club zeer, zeer verlieslatend.

We zouden verwachten dat een uurtje-factuurtje bedrijf geen grote schulden kan aangaan. Immers, er worden enkel fiscale diensten in rekening gebracht en er staan geen bedrijfsmiddelen op de balans. 

Om dat geaccumuleerde verlies van dik anderhalf miljoen te dekken, heeft PNO CEE een lening afgesloten bij een vooralsnog onbekende partij voor precies dat bedrag. Omdat PNO CEE verlieslatend is, valt niet in te zien hoe Van den Bosch et al. deze ooit gaan aflossen. 

Met die subsidies in het oostblok is veel meer aan de hand, leren we van een meerdere betrouwbare lokale tipgevers. De verhouding tussen het bedrag dat we doneren en wat we ervoor terugkrijgen is compleet scheef en dat heeft een oorzaak. Daar komen we later op terug, want het zou te ver gaan om Van den Bosch daarmee in verband te brengen. Voor je het weet staat 'ie met zijn jasje onder zijn arm en de gangsters van D66 Steenbergen voor ónze camera.