Volkskrant trekt kapitalistische motivatie weer eens (volledig) uit verband *zuchtje*

Er zijn van die recepten waarvan u weet dat er problemen van komen. Wat dacht u van een onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit en Intermediair met een sausje van de Volkskrant er over? Inderdaad, here comes trouble en u,  geldverdienende medemens, motor van deze economie, is de Jaques. Als uw 'hebzucht' niet onder controle wordt gehouden gaat de wereld er aan; dat vermaledijde kapitalisme ook... Maar schrijft de Volkskrant nu niet een beetje teveel in hun eigen straatje?

Iedereen is gelijk, de Volkskrantlezer alleen wat gelijker dan anderen
Vandaag worden de uitkomsten van het Nationaal Salarisonderzoek gepresenteerd en de Volkskrant mocht er vooraf al eventjes doorheen neuzen en cherrypicken... Altijd dolle pret wanneer de Volkskrant er achter komt dat er mensen zijn die geld verdienen, sommigen zelfs meer dan modaal (€34.500 p.j.). 

Het wordt nog interessanter wanneer blijkt dat 'hebzuchtigheid' een van de motivatie-factoren is die gemeten is bij het onderzoek. Daarbij wordt ook gekeken in welke sectoren mensen met een wat meer 'hebzuchtige drijfveer' werkzaam zijn. U snapt het al: bankiers houden nogal van geld, met een Volkskrantwaardige kop als resultaat: "Bankiers zeggen het zelf: we zijn hebzuchig."

Zeg wa-hat?
Ach ja, nuance is nooit goed voor een kop die lezers moet trekken, dus het gebrek daaraan vergeven we even. Maar als we dan na een aantal alinea's ziet-u-nou-wel, pas lezen hoe het echt zit, worden we wel een beetje moe. Geldhonger, hebzucht, het is ons wat, maar wat is er nu eigenlijk echt gemeten? Bij dit onderzoek is hebzucht gedefinieerd als

"De ontevredenheid dat men niet genoeg heeft van iets en dat men daar meer van wil hebben."

Het is maar hoe u het opvat, maar dit klinkt toch ook een beetje als 'ambitie.' En inderdaad, verstopt in een van de laatste alinea's stelt Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg  "Dat 'hebzuchtige' mensen meer verdienen, kan ook betekenen dat je met 'hebzucht' hetzelfde meet als ambitie."

Maar echt...
In het artikel wordt meerdere malen geïnsinueerd hoe 'slecht' de hebzuchtige mens wel niet is met frasen als "Maar als hebzucht ontspoort, leidt het tot destructief gedrag." Echter, de feiten vallen wel mee. Er blijkt onder bankiers namelijk ook een ongewoon hoog percentage te zijn van mensen met een minder gemiddelde habzuchtigheid (20%). Saillant detail: naast bankiers, makelaars en verkopers scoren ook hoogleraren bovengemiddeld hoog qua hebzucht.  Hierop doet hoogleraar psychologie Jan van Muijen de volstrekt NIET wetenschappelijk onderbouwde AAN-NA-ME dat hebzucht de oorzaak kan zijn voor het toenemende aantal fraudezaken in de wetenschap.

Wat hebben we nu geleerd?
Dat ook de Volkskrant niet vies is van enigszins tendentieuze berichtgeving en dat vinden wij jammer. Anderzijds, er kwam ook nog een waanzinnig goed advies voor linksdraaiend Nederland uit dit artikel en dat wilden wij u niet onthouden: 

"Wees altijd alert als je een auto gaat kopen. Het gaat de verkoper vaak ook om het halen van de bonus."

[voeg hier uw eigen headdesk in].