Zorgt Jaap Dekter ervoor dat er eindelijk serieus geld verdiend wordt met Crowdfunding?

Een bankier die dealingroom en ZuidAs verlaat om zijn eigen StartUp te beginnen? Het kan allemaal tegenwoordig. Neem nu Jaap Dekter, (voorheen ABN-Amro, Kempen & Co.) hij wil ‘traditionele beleggers’ kennis laten maken met de investeringsmogelijkheden die crowdfund-platformen bieden. Maar echt heer Dekter, daar valt toch geen droge kaviaar mee te verdienen? Of badzout....

Een soort Tripadvisor, maar dan anders
Sinds een paar dagen is Dekter’s site HelpTheCrowd.com in de lucht. Het is (wordt) een soort van Tripadvisor voor crowdfunding-mogelijkheden. Bezoekers kunnen zowel crowdfundingprojecten als de platforms die ze aanbieden beoordelen. Het redelijk unieke is dat op HelpTheCrowd projecten worden gepresenteerd uit heel Europa. 

925 test
Geinig om wat door HelpTheCrowd heen te bladeren, maar wat kunnen we hier nu mee? Onze huis-cynicus en crowdfund-expert Vennema nodigen we uit om HelpTheCrowd te testen.

Tot onze stomme verbazing is zijn eerste reactie enthousiast

Hé wat handig, alle Europese platformen op een rij. Oh nee, niet allemaal en waarom staat verdulleme mijn eigen favoriet Geldvoorelkaar er niet tussen?”  

We bellen met Dekter: "Het klopt dat Geldvoorelkaar op dit moment niet wordt vermeldt op onze site. Het heeft te maken met het feit dat daar ook veel voor lokale en persoonlijke doeleinden geld wordt opgehaald. Dat is nou eenmaal minder interessant voor de Europees georiënteerde investeerder. Wij proberen traditionele beleggers de geweldige mogelijkheden op de crowdfunding-markt te laten zien en niet het kredietje dat Miep-van-hiernaast wil laten crowdfunden. Op basis van deze criteria (niet-lokaal, niet-persoonlijk, wel-commercieel) zijn ook de 75 crowdfundingprojecten op HelpTheCrowd geselecteerd."

Ondertussen gaat crashtestdummy Vennema los op zijn toetsenbord...

"Wat voegt deze site nou eigenlijk toe? Ik moet nog steeds inloggen op de platforms zelf. En hoe kan ik zien waarin geinvesteerd is."

Dekter kan Vennema gelukkig kalmeren: het klopt dat u moet inloggen bij de platforms, daar vinden de transacties nu eenmaal plaats. De site is nog volop in ontwikkeling. Op dit moment is er al de mogelijkheid om andere HelpTheCrowd-gebruikers te volgen waarbij u dan ook kunt zien welke recensies ze geschreven hebben. Over een paar maanden krijgen gebruikers ook de mogelijkheid om in hun portfolio te laten zien waarin ze geinvesteerd hebben.

Vennema kalmeert weer enigszins, maar heeft nog een vraag:

"Waar verdienen deze mensen hun geld nou mee?"

Op dit moment verdien we helemaal niks, weet Dekter ons te melden - met trots zoals het een armlastige CEO van een startup betaamt. Zowel voor de platforms als de gebruikers is HelpTheCrowd volledig gratis. De aankomende maanden gaan wij een aantal producten lanceren waar dan wel voor moet worden betaald. We gaan bijvoorbeeld kwantitatieve analyses aanbieden over de crowdfundprojecten, die data hebben we nu. 

Is dit nou wat?
Nou ja, voor een ZuidAs-bankier die jaren opgesloten zat tussen de cijferknuffelaars in de dealingroom is dit een aardig creatief staaltje werk, waarvoor hulde. Onze huis-cynicus Vennema is nog niet helemaal overtuigd, maar ziet de potentie. We zijn nu vooral benieuwd naar de kwantitatieve analyses die straks aangeboden worden; zouden die er nu echt voor gaan zorgen dat ook de belegen belegger (m/v) zich in een crowdfunding-investering stort? Wij gaan het volgen.