Beste opgestapte Vincent van den Bosch, wij zijn die leuke dorpsgek niet!

Wethouder Vincent van den Bosch uit Steenbergen heeft hara kiri gepleegd op zijn politieke carrière. De krant van wakker Nederland meldt dat er sprake is van bedreigingen en dat dat nu net de reden van het opstappen van de D66-politicus is. Dat is dan wel een bijzondere timing, wij zijn de dorpsgek niet! Eerst zou het gedrag van de wethouder zelf de aanleiding van diens vertrek zijn, en net in de week dat we zijn gedrag onder het vergrootglas leggen komen er plotsklap ongerelateerde bedreigingen

Goed, het dorpsgek-filmpje kent u wel. Het viel ons op dat Van den Bosch 'managing partner' was van PNO CEE dat bedrijven in Polen helpt om Europese subsidies aan te vragen. Best bijzonder, dat een ondernemer die de overheid als pinautomaat ziet, diezelfde overheid mag vertegenwoordingen. Maar vooruit. Nu heeft dat PNO CEE een schuld van precies € 1,5 miljoen, die is gebruikt om oude geaccumuleerde verliezen te dekken. 

Van den Bosch reageerde en stelde dat het verhaal van die schuld niet klopte. Ten eerste is hij weg bij de subsidieclub, ten tweede staat die schuld niet op zijn naam. Dat laatste klopt, maar dat hebben we ook nooit gesteld. Het is gewoon bijzonder dat een dienstverlener zo'n hoge schuld heeft. Een urenschrijver stuurt een factuur bij geleverde diensten en als die er niet zijn, dan is er geen inkomen. Het is echter moeilijk voor te stellen dat een dienstverlener (dus geen industrieel bedrijf) zoveel krediet nodig heeft. 

Die schuld stamt uit Van den Bosch' directeursschap. De schoonmaker kan stellen niets van een transactie van € 1,5 miljoen te weten, maar voor een managing partner gaat die vlieger niet op. Tel daarbij op dat PNO CEE een Oekraïens trustkantoor als enig aandeelhouder had. Verder heeft Van den Bosch meerdere Audi's, die hij 'vierringen' noemt. Sommige hebben een Pools nummerbord, andere weer niet. Een 'gemeente-collega' heeft er ook een gekregen en ze komen van 'je-weet-wel-wie'. Eeeehhh nee beste ex-wethouder, we hebben geen idee wie 'je-weet-wel-wie' is. Toch niet iemand die iets met de subsidies te maken heeft mogen we hopen?

Deze 'vierringen' heeft een Pools nummerbord. Heeft dat te maken met het lokale 'modellenbureau' waarvan Van den Bosch de meiden niet hoef te 'scouten' maar enkel 'test op of ze goed buitenlanders kunnen ontvangen'? Deze wethouder heeft de controverse over zichzelf afgeroepen. Door zijn bizarre gedrag viel hij vervolgens ook buiten de Steenbergse politiek op, anders zouden we het er hier niet over hebben. Zo is het balletje gaan rollen. 

En precies in die periode komen er vanuit het niets bedreigingen, waar Van den Bosch meteen aan toegeeft. Hij laat de terroristen dus doelbewust winnen. We zijn erg benieuwd naar het afschrift van de aangifte.