Heftig: Turkije schiet in Syrië een Russische Su-24 uit de lucht!

De Russen geven het zelf ook toe: een van de 24 gevechtstoestellen die het in Syrië heeft gelegerd is zojuist neergehaald door een Turkse F-16. Deze verse beelden tonen het onfortuinlijke toestel nadat het is geraakt. De piloten hebben de schietstoel gebruikt maar waar ze nu zijn is vooralsnog onbekend.

Turkse media kwamen met deze foto. 

De Su-24 komt uit de late jaren '60 en is een zogeheten 'variable geometry' vliegtuig. De vleugels kunnen naar achter gevouwen worden zodat de topsnelheid boven die van bijvoorbeeld een F-16 ligt. In deze stand (boven) wordt een doelwit van grote afstand veilig benaderd. In de buurt van het doelwit wordt de snelheid verminderd en klappen de vleugels uit (onder), zodat het toestel veel scherper kan manoevreren bij lage snelheid. In deze stand kunnen meerdere gronddoelen effectief worden aangevallen. Zijn de bommen op, dan gaan de vleugels weer terug in de aanvliegstand en is het de bedoeling dat de Su-24 zich met grote snelheid terug naar de basis haast. 

Waarschijnlijk vermoedden de piloten niet dat Turkije een F-16 diep het Syrische luchtruim in zouden sturen en waanden ze zich veilig. Rusland heeft twaalf van deze toestellen in Latakia gestationeerd. Aangezien de rebellen van al-Nusra en ISIS geen luchtmacht hebben is het waarschijnlijk dat de piloten de grond afspeurden met de vleugels in de aanvalsstand; dan ligt de topsnelheid laag en is het niet meer dan een schietschijf. 

Leescht u hier het kerstverhaal van 2014, over de Amerikaanse, Franse en Syrische toestellen die sinds een jaar ISIS proberen terug te dringen. Uit de bijgevoegde kaart blijkt dat al dat bommen gooien maar weinig heeft opgeleverd. Onderaan dat artikel vindt u overigens een extra reden om bij ons te solliciteren, we werven immers weer. We betalen niet zo goed als bank maar naar secundaire arbeidsvoorwaarden verslaan we iedereen. 

De opvolger van de neergehaalde bommenwerper is de Su-34, die - als het goed is - veel beter beschermd is tegen inkomende raketten. Deze wordt pas sinds kort door de Russen in Syrië ingezet, in dit 925-verhaal leest u er alles over. De raket waar de Turken mee schoten is zeer waarchijnlijk een AMRAAM ($ 300.000 per stuk) van Raytheon, een Amerikaanse wapenfabrikant. Sinds het weer ouderwets ongezellig in de wereld wordt klotst het geld bij deze club tegen de plinten. Onze stagiair zoekt het as we speak uit en komt na de luns met een grondige analyse.