Incubators for Immigrants: bootvluchtelingen met ondernemers in zee

Komptiedan, het volgende frame over de positieve effecten van de massamigratie uit de rokende puinhopen van de Arabische Lente: de vluchtelingen zijn nu geen rocket surgeons meer, maar Steve Jobsen - jaja, ook parttime-Syriër - in de dop. Er komt namelijk een heuse incubator voor startups van migranten. Surft u snel naar de url: www.incubatorsforimmigrants.nl.

Al lezende door de documentatie wordt duidelijk dat het bij dit initief helemaal niet om de knikkers gaat, maar om het politieke spel. De oprichters willen voornamelijk een maatschappelijk betrokken punt maken: het persbericht is een zwalkende rant over alles wat er mis is met de wereld en met de aimabele collegae ter rechterzijde in het bijzonder: "Daar sta je dan. Of zit je dan. Met een zwemvest om, op de rand van een wankele rubberboot. Je laatste 3.000 euro cash betaald aan een 19-jarige mensensmokkelaar. Die je waarschijnlijk nooit meer terugziet. Ook niet als je het wél overleeft. Je bent één van de velen. Eén van de paar honderdduizend, inmiddels. Waarover bladen als Elsevier, Le Monde en Bild schrijven dat je slechts op luxe doorreis bent. Naar Zweden, Nederland of Duitsland. Omdat daar de uitkeringen nu eenmaal hoger zijn. Zegt men." Enfin, leest u zelf maar, maar we kunnen alvast verklappen dat zo ongeveer elk oneerlijk euvel de revue passeert: schuld van GeenStijl, belastingontwijking, uitsluiting... Ze ontkennen het wel in de FAQ: "Nee. De stichting bedrijft geen politiek. Daar zijn we sowieso niet zo van, als ondernemers. We lossen liever problemen op, in plaats van erover te (blijven) praten" maar dat moet u maar niet geloven. 

Je kan goede doelen wel uit de zieligheidsindustrie halen, maar de zieligheidsindustrie niet uit de goede doelen. 

Maar goed, lelijk doen tegen idealisten is makkelijk, intellectueel lui en onaardig. Bovendien is de missie nobel: wat de organisatie namelijk gaat doen is asielvinders wegwijs maken in het Byzantijnse labyrint van de Nederlanse (semi)-overheid. Zelfs voor mensen die hier in Nederland de taal machtig zijn, een goede opleiding hebben genoten en barsten van de ondernemerszin is het gevecht tegen de bureaucratische bierkaai een dagelijks zwoegen. Wat te denken van een Kamer van Koophandel die wordt gerund door een stel incompetente graaiers die de tent nóg verlies laten draaien, ondanks dat ze uw gegevens doorverkopen aan malafide telemarketeers en de hoogste tarieven van Europa rekenen voor bedrijfsinformatie? Of een gemeente waar het opzetten van een gesubsidieerde buitenpost van een vreemde Oosterse Mogendheid (van het soort waar juist voor gevlucht wordt) beter wordt gefaciliteerd dan het openen van een broodjeszaak? Niets dan lof, dus, dat Nederlandse ondernemers naast hun eigen sores ook nog assisteren met de zorgen van de volgende generatie bouwers aan Nederland. 

Zelf helpen met het project? Aanmelden kan hier.