#InAmsterdamtehuur, stop NU met het oplichten van onze Tinderdates!

Zeg, JvZ, doe eens niet. Tinderdates van redactieleden een loer draaien, dan moeten we er wel iets over schrijven. We zijn eigenlijk met wat heftiger dingen bezig maar dit konden we niet laten liggen. Een woning is schaars is Amsterdam, dus als een verhuurder nieuw aanbod online plaatst loopt het storm. Daar is geld mee te verdienen, in de bemiddeling wel te verstaan. Ook als de bemiddelaar helemaal niets met de woning te maken heeft. Gewoon een advertentie doorplaatsen, de hoopvolle woningzoekers een rekening sturen en vervolgens niets voor ze doen. Dat is #InAmsterdamtehuur. Het is een initiatief van de man die ooit matige doch smakelijke advocaatjes achter 925 aan stuurde.

Wat is #InAmsterdamtehuur? Op de pagina kunnen woningzoekers een huisje naar eigen smaak aanklikken. Neem dit stulpje met dakterras, voor slechts € 1.000 per maand. Niet dat we zoveel waarde aan een dakterras hechten, maar door de stand van de camera is de foto makkelijk herkenbaar op internet (veel plavuizen en in het midden het pand aan de overkant). Dankzij een tool genaamd Google Image kunnen we kijken waar deze foto nog meer gebruikt is op het www. Laten we die tool eens gebruiken. 

Duidelijk. De woning bestaat, maar is allang verhuurd. Wie nu contact opneemt met de mensen van Funda, die dus wél door de eigenaar ter bemiddeling zijn ingeschakeld, komt er al snel achter dat er geen relatie is tussen Funda en #InAmsterdamtehuur. De laatste heeft de advertentie ongevraagd doorgeplaatst. Dat verklaart ook waar er op #InAmsterdamtehuur een woning aangeboden staat die niet meer beschikbaar is. Een enthousiaste woningzoeker zal dus achter het net vissen. 

Het vervelende van dat #InAmsterdamtehuur is dat bellers wel kosten in rekening wordt gebracht. Sommige Tinderdates (van echt vele maanden geleden) van sommige redactieleden willen graag met een of ander suf vriendje gaan samenwonen (D., echt...) en hebben gereageerd op woningen op #InAmsterdamtehuur. Daarbij kregen ze te horen dat het zoetsappige liefdeskoppel (kots) slechts een maand huur over hoefde te boeken naar genoemde JvZ en dat het dan wel geregeld zou zijn. Omdat ze (het zijn er meerdere maar een heeft wel een heel suf vriendje) argwaan kregen zijn ze op de naam van de aanbieder gaan zoeken. En aangezien er op 925 al meer is geschreven is over de oprichter, besloten de desbetreffende dames dit bij ons aanhangig te maken. Alsof we daarop zitten te wachten. Vooruit dan maar. 

Achter #InAmsterdamtehuur zit inderdaad een bedrijf dat in de 'verhuur van onroerend goed' zit. Ja, zo kunnen wij het ook. Bij 925 kunt u een overnachting in het Witte Huis boeken, met gratis ontbijt op bed van Michelle Obama in rode lingerie. Weet ze niks van maar kennelijk is dat geen criterium voor bemiddeling. Nu hebben we contact gelegd met JvZ en die stelt dat hij gestopt is met het vragen van een maand huur ter bemiddeling van woningen die helemaal niet van hem zijn. De Hoge Raad heeft op 15 oktober 2015 namelijk geoordeeld dat dit soort bemiddeling niet strookt met vigerende wetgeving. Ofzo. 

JvZ: 'Zodra ik hoorde van deze uitspraak ben ik gestopt met het aanbieden van woningen, op deze manier dan. Ik wil niets iets doen wat niet mag. Sindsdien zijn we een prikbord en kunnen mensen, tegen betaling van € 6,50 met voorrang reageren op een woning.' Mooi gesproken JvZ. Maar dat betekent dat je voorheen wel iets deed wat niet mag. Ook viel de respons kennelijk tegen, maar doet niets af aan de opzet. Je kunt geen woning verhuren van een derde als je geen lasthebber bent. Punt. 

Overigens kan de website wel putten uit referenties van huurders, wat tegenstrijdig is met bovenstaande verklaring. Het aanbod om een maand huur te storten op rekening van JvZ, Cayman Islands, is inderdaad ingetrokken. Chapeau, koninkie. Maar nog steeds biedt hij woningen aan die niet van hem zijn. Ook heeft hij een 0900-nummer (€ 0,80 per minuut) geopend waar woningzoekenden oneindig lang in de wacht worden gehouden. And to no avail. JvZ kan die woningen helemaal niet verhuren, hadden we al vastgesteld. 

De naam JvZ is afgekort in verband met de impact die dat op de persoonlijke levensfeer van de aanbieder heeft. Als #InAmsterdamtehuur offline gaat is het belang van het noemen van de naam namelijk ook niet meer nodig. Het maatschappelijk belang zit hem hier in het beschermen van de belangen van onze gewezen Tinderdates. Die nooit meer terugbelden. En nu met suffe vriendjes gaan samenwonen. Ach, weet je wat Jordin; trek ze maar helemaal leeg.