Best brekend: Juncker heeft een Europese grenswacht ingevoerd

Best heftig: as we speak wordt de basis gelegd voor een Europese kust- en grenswacht. De Europese commissie moet een land kunnen helpen dat door vluchtelingen overspoeld wordt. 'Supercommissaris' (come on...) Frans Timmermans legt het mooi uit: 'protecting our collective border is our common responsibility'.  

Dat is nogal een verandering van de huidige situatie, waarin elke vrouw of man in uniform aangestuurd wordt door het eigen thuisland, niet door een Europees instituut. 

Ook zonder aluhoedjes mogen we spreken van een patroon. Een Europees leger is een uitgepsproken doelstelling. Naast een grenswacht is er ook al een interne militaire politiemacht genaamd EUROGENDFOR, een 'Gendarmerie Force'. Deze bestaat uit troepen uit verschillende landen en staan onder bevel van het Brusselse agentschap voor 'External Action'. Kortom, een burger kan in theorie worden geconfronteerd met een sterke arm der wet die niet door hemzelf gefinancierd is en dat is eigenlijk nogal wat.

Zo oefenenen Duitse en Oekraïense (?!?) militaire politiemensen hier in Roemenië met stand-in relschoppers. 

Ook zijn er 'European Battlegroups' die roteren en onder bevel van Brussel een ander land kunnen aanvallen. Hier zien we een hoorzitting met een Syrische extremist die de liberalen overhaalt om in 2013 te pleiten voor militair geweld vanuit Brussel tegen Assad. Was dit doorgegaan, dan zouden Nederlandse militairen samen met de Britse Mariniers Allepo moeten aanvallen. 

Met zoveel soldaten is het enkel nog zoeken naar een vijand. Wie biedt zich aan?