FC Twente het slachtoffer van grootheidswaanzin en moderne slavernij

Wat er met FC Twente is gebeurd? Niets bijzonders, de ooit zo minnelijke club uit het Oost'n zit in de mangel tussen een moderne slavenhandelaar en een blutte grootheidswaanzinnige. Kan gebeuren. De club is - waarschijnlijk - niet meer welkom op het Europese toneel en voor een FC met veel schuld is dat geen wenselijke uitkomst. Voor gewone jongens die graag tegen een bal trappen als ze gras ruiken ook niet, maar met sport heeft het allemaal al een tijdje niet meer zoveel van doen. 

Het komt allemaal door dat 'Doyen Group', een investeerder uit Malta. Natuurlijk. Doyen is in handen van José Mendes, ooit zelf profvoetballer. Of tenminste, zijn carrière bevat niet bijster veel hoogtepunten. Daarna probeerde hij als dj door te breken, wat ook geen sinecure bleek. Uiteindelijk koos hij voor het nobele vak van voetbalmakelaar en daar slaagde hij met vlag en wimpel.

Mendes kent geldschieters, in de vorm van ofwel eigen, ofwel vreemd vermogen, dat is gissen; ook al zit Malta in de EU, zo transparant is het staatje ook weer niet. Maar met dat vermogen lenen ze geld uit aan een club om in spelers te investeren. Wordt een talent verkocht voor een veel hoger bedrag dan gedacht, dan krijgen Mendes et al. een deel van de meerwaarde. Mendes zet dus een hypotheek op sportief talent, dat daarmee gereduceerd wordt tot juridisch onderpand. Het lijkt wel een slavenmarkt. 

Waar de FIFA mee zit is dat een club waar Doyen geld aan heeft uitgeleend, niet echt onafhankelijk is. Een armlastige FC kan door Doyen onder druk worden gezet om een speler vroegtijdig te verkopen, zodat de bonus ook eerder vrijkomt. Dat riekt naar competitievervalsing. 

Twente is zo'n club die niet zelfstandig te noemen is. De hoofdsponsor heet XXimo. Dat is een bedrijfje waar Ruud Koornstra van Tendris in investeert, maar ook de Postcodeloterij heeft subsidie gegeven. Waarom? XXimo heeft een betaalpas ontwikkeld waarmee alle reisproducten ineens afgerekend kunnen worden. NIet heel spannend in het tijdperk van de creditcard en de pinpas, maar het is zo wel inzichtelijk hoeveel Co2 er gecompenseerd moet worden; vandaar de aanwezigheid van de Postcodeloterij. 

De directeur van XXimo, Patrick Bunnik, heeft een conflict met het bestuur van FC Twente. Hij weigert de sponsorbijdrage te betalen, omdat de club iets fout zou hebben gedaan. Onzin. Omdat de producten van XXimo geen nut kennen in de markt, wil niemand ze hebben. Zo gaat dat. Het bedrijf is zeer verlieslatend en het is een wonder dat het nog bestaat. 

In een laatste poging eeuwige roem te vergaren besloot Bunnik shirtsponsor van Twente te worden om zodoende in één klap bij miljoenen mensen top of mind te worden. Dat is een nogal bizarre keuze voor iemand die geen geld heeft (balans zie boven) dus de onvermijdelijke uitkomst was een fittie met het bestuur van FC Twente. Dat zit vervolgens om geld verlegen en kan niets anders doen dan door het stof gaan voor Doyen, wiens handelspraktijken in Kunta Kinte niet zouden misstaan. 

Dat is, in een notendop, wat hier is gebeurd. Groot geld maakt gezellige lokale sportclubs kapot, anders kunnen we het niet noemen.