Over Roofkapitalisten en vakbondsbazen: Floyd Sijmons, MD van Helpling NL

Op uw 27e al meerdere (delen van) startups gerund hebben, van Polen en Zuid-Afrika tot Maleisië: in de wereld van de startups kan het allemaal. Na een tijdje in het SWAT-team ("echt psycho!"), dat wil zeggen, de fixers van Groupon, rechtstreeks onder oprichter Marc Samwer is Floyd Sijmons (27) één van de twee directeuren van de Nederlandse tak van Helpling, een bedrijf dat particuliere schoonmakers koppelt aan huishoudens. 

Kort en goed: schoonmakers melden zich aan bij Helpling, worden daar gekeurd en via het platform van het bedrijf gematched aan huishoudens, waar ze als particulier aan de slag gaan. Helpling doet de administratie, maar heeft de schoonmakers niet in dienst. Hebben we hier dus te maken met een roofkapitalist à la Uber die wel de de lusten en de winsten, maar niet de lasten en de risico's van de arbeid heeft? Òf is het juist een bedrijf dat nieuw werk en betere kansen biedt aan 's lands professionals in de interieurverzorging? 925 deed een bakkie en zocht het uit. 

1. Allereerst even een onbeleefde vraag, maar hoeveel verdient Helpling nu in Nederland? 
"Als ik morgen een officieel omzetcijfer zie staan op de site krijg ik een boos telefoontje van de bazen in Duitsland, maar ik kan wel vertellen dat we dagelijks 300 á 350 huishoudens bedienen, waar wij dan 20% van de uurkosten van krijgen. Gemiddeld boeken onze klanten drie uur. We hebben een bescheiden operating profit. Belangrijker is de € 56 miljoen aan investeringskapitaal die we dit jaar hebben opgehaald, omdat we nog volop in de expansiefase zitten."

2. Helpling komt ook uit de stal van Rocket Internet, net als HelloFresh. Deze voederboxenbezorger moest een al te optimische valuation bijstellen en kwam negatief in het nieuws door een veel te groot marketingbudget. Zijn jullie niet bang voor dezelfde val waar HelloFresh in is getrapt, dat er na enorm optimisme en snelle groei ineens allerlei problemen ontstaan met werkelijke groei?
"Nee hoor, we trekken hierin ons eigen plan. Ook zagen we bij een voormalige Amerikaanse concurrent, Homejoy, hoe het niet moet: die hebben ontzettend veel geld gestopt in het geven van kortingen, om zo volume te creeëren, zonder kwaliteitsverbeteringen door te voeren. Toen zagen we dat schoonmaak geen commodity is waarbij je het vooral op volume kan winnen, maar dat het vooral gaat om vertrouwen en de juiste mensen op de juiste plaats krijgen. Eigenlijk zijn we meer een soort datingplatform!

Ook zijn we om die reden blij dat we nu wat onafhankelijker van Rocket zijn, na de afgelopen fundingrondes. Het is natuurlijk een fantastisch bedrijf, maar er zijn wel wat puntjes die minder prettig zijn. Het HR-beleid en de gevreesde churn. De strategie van Rocket simpel: groeisnelheid als nr. 1 maatstaf. Ze gooien overal enorme sommen geld tegenaan en kijken wat er blijft plakken. Niet heel efficiënt, wel effectief. Wij gaan nu echt de volgende fase in. "

Binnen 171 dagen van ideetje naar miljoenenbedrijf. Wat vliegt de tijd, in startupland. 

3. Start-ups in de deeleconomie verkeren dikwijls in juridisch troebel water: zo is de status van UberPop omstreden en komen AirBnB'ers geregeld in de problemen met de belastingdienst. Hoe zit dat met Helpling? 
"Gelukkig hebben we geen problemen met de wet, omdat we keurig binnen de gestelde kaders operen. Een groter probleem is dat de overheid nog geen voorzieningen heeft getroffen voor het accomoderen van particulieren die via apps als die van ons aan het werk gaan. Het is of ZZP, of een contract: met flexibele particulieren houdt de overheid geen rekening.

Er is ons door minister Kamp wel gevraagd om mee te denken over de toekomst van de arbeidsmarkt. D66, de VVD en in mindere mate de PvdA zijn zeker geïnteresseerd in de banen die platforms als het onze kunnen opleveren, maar er zijn ingrijpende veranderingen in het systeem die tegen gevestigde belangen en gewoonten ingaan.

87% van onze klanten heeft nog nooit eerder schoonmaak in huis gehad, dus we creeëren juist extra banen. Onderzoek van McKinsey en PwC geeft aan dat er met bijvoorbeeld een dienstenchequesysteem alleen al 130 à 140.000 banen in Nederland bij kunnen komen. 

Bovendien vervangt Helpling heel veel zwart werk. 95% van de particuliere schoonmaakmarkt is nu zwart, omdat het voor particulieren veel te duur en onflexibel is om schoonmaakbedrijven in te huren. Nu kunnen de particuliere hulpen die via ons werken met onze ondersteuning hun belasting opgeven. Of ze dit ook netjes doen kunnen we niet controleren, want ze werken niet direct voor het bedrijf. Een deel kan dus nog zwart werken, maar we zijn wel in de positie om met de belastingdienst de sector naar "wit" te trekken, mits daar wat tegenover staat voor de hulpen. "

Wat een moppie. 

4. Vorig jaar is er massaal geprotesteerd door werknemers in de schoonmaak in groots opgezette acties van de vakbonden. Hoe is de relatie met de bonden?

"Slecht. Eens in de zoveel tijd verschijnt er een boos stuk in een vakbondstijdschrift van mensen die ons niet eens gesproken hebben over ons bedrijf. Dan wordt er verteld dat we lachend op een superjacht champagne drinken over de ruggen van de arme schoonmakers. Één blik op onze balans zou wel laten zien dat we nog lang niet aan superjachten toe zijn.

Gelukkig blijkt, als we persoonlijk in gesprek gaan, bijvoorbeeld bij debatten over de arbeidsmarkt. Dan komt er zo'n vakbondsman boos naar me toe, maar als we een half uurtje gepraat hebben komen we er eigenlijk altijd wel uit. In wezen willen we hetzelfde: goede arbeidsvoorwaarden voor de werknemers. We moeten uiteindelijk toe naar een economie waar er voor alle werkenden zekerheid te garanderen valt. Als er bijvoorbeeld collectief zorg zou kunnen worden ingekocht voor particulieren, dan zou dat een flinke verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden betekenen. Met een paar aanpassingen van de wet is dat te realiseren, maar dat is helaas een politiek proces en dat duurt natuurlijk jaren.

5. Dat klinkt niet echt als het standpunt van een libertarische internetoligarch. Zou je jezelf als links willen omschrijven?
Ik ben zelfs nog lid geweest van de SP! Maar ik zou mezelf nu meer als gematigd-links willen omschrijven.