Nicki Minaj kreeg € 2 miljoen van Angolese socialist voor één optreden

Ontwikkelingshulp gaat wel erg vaak naar mensen die het bepaald niet nodig hebben. Het land waar de rijkse vrouw van Afrika vertoeft krijgt het van de EU. Een gedeelte van het geld staat fiscaal vriendelijk op de Amsterdamse Zuidas, klaar om strategisch ingezet te worden in Portugal, een land waar door de financiële crisis banken, telecombedrijven en andere strategische assets voor een prikkie te koop staan. Uit dat potje kreeg Nicki Minaj $ 2 miljoen voor een avondje optreden. 

Dit topic zouden sommige gristelijke werkgevers 'not suitable for work' kunnen noemen. Boeien, het is een keuze om bij zoiets te gaan werken. Maar goed, we hebben het gezegd. Het gaat om deze foto van Nicki Minaj; kennelijk gaat ze in Angola een optreden geven. 

 Dat Unitel, van wie zou dat zijn? Deze foto geeft ons een hint. Wie Angola een beetje kent weet dat dit de dochter is van President Eduardo dos Santos, de 43-jarige Isabel. 

En ja Nicki, ze is de op zeven na rijkste vrouw van Afrika en zonder twijfel de nummer één van Afrika. Dat Unitel is een telecombedrijf dat volgens een lezer een fiscaal handige brievenbus op de Zuidas heeft. Het is niet moeilijk om vast te stellen dat dat klopt. 

Ze is in 1973 in de Sovjet-Unie geboren, waar haar vader op uitnodiging van Moskou studeerde. Hij was destijds lid van het MPLA, de linkse rebellenbeweging die het land sinds de onafhankelijkheid in 1975 bestuurt. 

In Nederland staat een niet misselijke € 228 miljoen geparkeerd. Hoeveel ontwikkelingshulp krijgt dat land eigenlijk van Europa?

Duidelijk, € 210 miljoen. Dat betekent dat de regering van dit land een bedrag aan de dochter van de President geeft dat groter is dan de jaarlijks te ontvangen ontwikkelingshulp. 

Dan klotst het geld tegen de plinten en vlieg je Nicki Minaj in. Logisch. Het is terecht dat we ons zorgen maken om de armoede in dit land (en de knip trekken). Maar als corruptie de oorzaak van armoede is en we laten de hulp via het officiële kanaal lopen, dan moeten we niet verbaasd opkijken als onze centjes op de meest vreemde plekken terecht komen. Tussen de onbesneeuwde Alpen van Nicki Minaj, bijvoorbeeld.