Oekraïense Minister van Binnenlandse Zaken boekt via Schiphol $ 40 miljoen naar Panama over (2)

Terug naar het IQ > 130 - topic over de Minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne, Arsen Avakov. De beste man heeft een kort lontje, dat hebben we vorige week al kunnen zien. U hoeft te taal niet te begrijpen, op 2:30 gaat het los. 

Met deze Avakov is iets bijzonders aan de hand. Met man en macht probeert hij een publicatie over vermeende corruptie van zijn kant van het web te houden, tevergeefs. Zoals we vorige week zagen heeft een van zijn politieke bondgenoten een opgave van vermogen vervalst, om armer te lijken dan gedacht. In een land waar veel corruptie heerst is dat een logische handeling voor een politicus die zijn eigen salaris te laag vindt. Via een bedrijf genaamd TiWay FSU hebben genoemde Oekraïense politici $ 40 miljoen naar Panama overgeboekt, zoals vermeld.

Via de methode van het Moldavische Maffiabankieren - bekend van 925 - boeken Oost-Europese politici en criminelen enorme sommen geld, letterlijk tientallen miljarden, over naar offshore vennootschappen via uitgelokte faillissementen. Kern van de methode is dat een oligarch die wat wit te wassen heeft maar niet langs de bijvoorbeeld Nederlandse douane komt, het Nederlandse faillissementsrecht misbruikt. Deze methode wordt in dit artikel uitgelegd

Het genoemde TiWay is in Nederland gevestigd en is onlangs failliet verklaard (red flag 1). 

De curator vreest dat de schuld van dik € 2 miljoen aan een groepsmaatschappij (red flag 2) niet voldaan kan worden uit de bezittingen, die zouden te laag zijn. Maar klopt dat wel?

TiWay heeft een compleet oliebedrijf op de balans staan, Krym Petroleum, aangekocht voor slechts $ 0,99. Dat lijkt een nogal onzakelijke transactie (red flag 3). 

Dat Krym Petroleum heeft volgens een eigen flyer 2 miljoen vaten aan oliereserves. Het is moeilijk voor te stellen dat we zo'n bedrijf voor $ 0,99 kunnen kopen. Helaas is de curator met vakantie dus we komen hier na 1 januari op terug. Maar dit zaakje stinkt.