'Wolf of Wallstreet' praktijken bij de opening van het ING House

Vroegâh was het nog vet om bankier te zijn. Voor de kredietcrisis, in 2008, bestond er nog een 'Greed is - for lack of a better word- Good' mentaliteit bij de banken. Doet de oranje bank een nieuw ING House alias de Schoen openen, dan vliegen we twee leeuwen in. Echte. De ene speelde een rol bij de openingsceremonie en de andere mocht op zijn eigen houtje het kantoor gaan ontdekken. Mooi toch?

Hij loopt over het dak, door de binnentuin en zelfs de boardroom kreeg een bezoek. De nadruk wordt natuurlijk gelegd op de symboliek, het nieuwe kantoor was het domein van een ontembaar roofdier ofwel een jager in de financiële wereld opzoek naar zijn prooi. De ING was in die jaren hard op weg om één van de grootste financiële concerns ter wereld te worden. De Schoen moest ING's superioriteit illustreren, de vorm, de constructie en de kunstcollectie in het gebouw. Het gebouw werd één van de gezichtsbepalers van de Zuidas, het financiële centrum van Nederland in wording toentertijd.  

Maar toen de crisis in 2008 insloeg in de polder werd het tijd voor een bescheidener karakter van de banken. De ING werd gered door de overheid voor € 10 miljard en toenmalig CEO Jan Hommen vond dat er na deze kapitaalinjectie door de Nederlandse Staat een bescheidenere toon gezongen moest worden door de ING. Bij deze toon hoorde ook een nederiger onderkomen dan het ING-House op de Zuid-as. Deze vond de bank in de oude vertrouwde 'Amsterdamse Poort' in Amsterdam Zuid-Oost. 

Alle PR/Marketing campagnes die terug denken aan tijd voor de crisis, waarin eigenlijk niks te gek was, werden verborgen. Gelukkig vonden wij deze nog! Een leeuw door je pand laten lopen, dat is gewoon ouderwets mooi. 

De geruchten binnen de ING gaan dat zelfs de leeuw in dit fimpje zijn sporen heeft achter gelaten in de boardroom van het voormalig hoofdkantoor. De leeuw heeft zijn klauwen in de tafel gezet en deze kerven zijn tijdens de gebruiksjaren altijd zichtbaar gebleven. Het verhaal erachter werd trots verteld, zo bleef de symboliek van een ontembare beest altijd zichtbaar.