Stop het associatieverdrag: Oekraïense oligarchen moeten óók belasting betalen [925 Kamervragen]

Waarom zou een Nederlandse of Oekraïense bakker meer belasting moeten betalen dan de oligarchen uit het laatste land, die soms over tientallen miljarden beschikken? Oekraïne heeft een bruto nationaal product dat boven de € 100 miljoen zal schommelen, even veel als een grote Nederlandse provincie. Als deze oligarchen daarom wel eerlijk konden delen, dan zou dat een enorm verschil maken in het Slavische land. Helaas zijn deze miljardairs zo slim om hun bezit in het buitenland te stallen, buiten het bereik van de eigen fiscus. Een goed associatieverdrag zou met gemak een einde aan deze praktijken kunnen maken, door het onmogelijk te maken om de arme Oekraïners op deze manier te benadelen. Er zou een clausule opgenomen moeten worden die stelt dat vermogen uit dat land ofwel hier, ofwel daar belast wordt maar nooit nergens. Als we kijken naar met wie we deze verdragen hebben opgesteld is het niet verwonderlijk dat deze bepalingen er niet in staan. 

Het is een van de argumenten vóór het verdrag: Nederland heeft er wel € 5 miljard in geïnvesteerd. Twee jaar geleden al wees een fiscaal onderlegde kantoorknuppel er ons al op dat ene Rinat Akhmetov een bedrag van €2.183.271.014,00 naar Nederland overboekte. Dat ziet er zo uit.

MetInvest zit in Den Haag en op de Amsterdamse Zuidas, in de Ito-toren. Het is een holding van Akhmetov, een Oekraïener die zo'n € 8 miljard waard zal zijn. 

Daarom trokken we de conclusie dat de miljarden waar de overheid over rept, niet zozeer de belangen van Nederlandse ondernemers betreft. Het lijkt vooral om fiscale vluchtelingen te gaan, precies de groep die je niet moet helpen als je een arm land een zetje in de goede richting wilt geven. Immers, € 5 miljard klinkt als veel geld maar MetInvest neemt daarvan al bijna de helft voor zijn rekening.

Uiteindelijk stelde Harry van Bommel van de SP deze kamervragen. Mooi. 925 ligt eraf, we gaan een weekend uitwaaien in de Waddenzee, nu het nog kan. Een Russische oligarch (die dezelfde route als zijn Oekraïense vrienden gebruikt maar dat terzijde) heeft namelijk de concessie gewonnen om voor de kust van de Waddeneilanden de bodem open te trekken op zoek naar olie en gas. Het gaat overigens om een oude bekende

Daarom moeten we nog even genieten van de ongerepte natuur, nu het nog kan. Als we terugkomen presenteren we onze neutrale campagne in aanloop naar het referendum. Uiteindelijk zullen we iets van een verdrag moeten sluiten met Kiev, al was het maar om juridische helderheid te scheppen voor exporterende ondernemers van beide kanten van de grens. Alleen is dit verdrag enkel voordelig voor belastingontwijkers en Cypriotische vennootschappen die naar olie en gas willen boren. Homorechten, het milieu, corruptiebestrijding? Daar is het verdrag nou precies niet concreet in. Als dit document van tafel is kunnen we in samenspraak met de bevolking en de expertise van ons middenveld een echt goed verdrag opstellen; geen vod vol met spelfouten dat door geen enkele parlementariër is gelezen.