Moeten we ons nu echt zorgen gaan maken om Deutsche Bank? (1)

Deutsche leek als een van de sterkere partijen uit de bankencrisis te komen, maar in de afgelopen twaalf maanden verloor de bank € 14 miljard aan martkwaarde (waarvan bijna twee derde sinds het begin van dit jaar). Voor slechts € 20 miljard is de bank van u, een absoluut laagterecord sinds 2008 en het lijkt er niet op dat het einde van de daling in zicht is. Er lopen immers nog een paar duizend rechtszaken en schadeclaims. De bank wordt geplaagd door schandalen en boetes die de reserves aanvreten; de directie zegt zelf last te hebben van het verruimende monetaire beleid. Come again?

Over 2015 boekte Deutsche een verlies van € 6,8 miljard, voornamelijk door boetes wegens wangedrag uit het verleden; van het manipuleren van de dollarkoers tot het LIBOR-schandaal. Toch zijn die eenmalige posten maar een deel van het probleem. Deutsche verdient minder op haar hoofdactiviteit, lage rente of niet. Sterker nog: juist die lage rente zou het allemaal alleen maar erger maken (opklik voor groot).

Vorig jaar bedroeg het verlies nog € 1,1 miljard tegen een winst van € 300 miljoen in het jaar ervoor. Volgens Deutsche komt dat door het verruimende monetaire beleid in zowel en Europa als de VS. Sinds 2008 is er al onevenredig veel geld in obligaties geïnvesteerd, zodat daar praktisch niets te verdienen valt. Verder is er sprake van overproductie in de grondstoffensector, waardoor de kans op faillissementen en onbetaalde rekeningen toeneemt. 

Bij Deutsche denken we vooral aan: derivaten. De brutopositie bedraagt € 52 duizend miljard, vijftien keer het nationaal inkomen van Duitsland en evenveel als de complete wereldeconomie. Jaaaahhh, zeggen de kantoorknuppels van Deutsche dan: tegenover elk bezit staat ook een schuld, dus de nettopositie is minimaal. Dus: stel dat een ondernemer zich indekt tegen een hogere rente en een derivaat aanschaft bij Deutsche, dan zorgt de bank ervoor dat deze ondernemer wordt gematched met een andere die juist bang is voor een lagere rente. Als de rente onverhoopt stijgt, dan moet de eerste aftikken: de bank niet.

Alleen is het te hopen dat dat vervolgens ook lukt, anders zit de bank wel met een probleem. Stel dat we deze positie zouden willen liquideren en er op elke euro voor een tiende cent wordt verzaakt, wat toch niet als heel veel klinkt. In het geval van Deutsche is dan het complete eigen vermogen weggevaagd. De nominale derivatenpositie van Deutsche is dan ook duizend maal groter dan die van ABN Amro, terwijl de Deutsche maar twee maal zo groot is. 

Dat kan toch niet gezond zijn.