Fridman et al. betalen € 400 miljoen aan Nederlandse fiscus inzake Oezbeekse fraude Vimpelcom

Zo, moeten wij even op onze schreden terugkeren. Nooit meer zullen we ventileren dat de staat niets verdient aan 'Nederland-belastingparadijs'. Het is geld dat binnenkomt en meteen weer wegflitst. Op wat notarissen en belastingadviseurs na is het voor niemand voordelig en voor de overheid zeker niet. Wrong, 925, wrong!

Negen maanden geleden schreven we dit topic, over corruptie op de Zuidas. Of; in Oezbekistan. Dat is dus het mooie van al die brievenbusbedrijven in Nederland.

Als een Oekraïens/Russische miljardair samen met een Noors staatsbedrijf de boel in Oezbekistan omkoopt terwijl de tussenholding in Nederland en het moederbedrijf in Delaware zitten en de fraude is bewezen, wie mag dan de boete innen? Goede vraag. Dankzij Mikhail Fridman (goed voor zo'n $ 15 miljard) komen we snel achter het antwoord.

Van deze miljardair vinden we in de hoofdstad zowel de Amsterdam Trade Bank als zijn telecombedrijf Vimpelcom.

Fridman is in de jaren '90 rijk geworden, nog tijdens Jeltsin. Met diens aftreden was het voor hem onduidelijk of hij nog steeds een vriend in het Kremlin had, dus besloot hij via de genoemde constructie zijn bezit naar het buitenland over te boeken en daarom komen we hem op de Amsterdamse grachten tegen. Naast Fridman heeft ook het Noorse staatsbedrijf Telenor een minderheidsbelang in Vimpelcom. Samen besloten ze een paar jaar geleden om voor een prikkie de complete telecommarkt over te nemen van Oezbekistan. Vimpelcom heeft kennelijk smeergeld betaald voor het monopolie in dat land. 

Daar heerscht de stokoude Islam Kerimov (links), die al een decennium bezig is met doodgaan. Hij is berucht om zijn gewelddadige optreden tegen demonstranten en minderheden. 'Allemaal terroristen', dus reden genoeg om met tanks op eigen mensen te schieten. Brussel vindt het niet erg, ook Centraal-Azië moet tot onze invloedssfeer horen.

Het viel ons vorige zomer op dat Vimpelcom is gestopt met het aanleveren van jaarrekeningen, al is het bedrijf daartoe verplicht. Vimpelcom had wat te verbergen, want zowel de Nederlandse als de Amerikaanse Justitie hebben een inval gedaan omdat ze werden getipt over de omkoperij. De Amerikanen hebben een boete van $ 795,5 miljoen opgelegd en besloten daarvan de helft naar Nederland over te maken: Vimpelcom is namelijk een 'Nederlands' bedrijf en daarom mag de Nederlandse overheid de boete innen. Eeehh ja. Laten we hier maar niet te kritisch zijn. Die kleine € 400 miljoen kunnen we prima gebruiken, al zou het netjes zijn om dat geld naar de benadeelde Oezbeken over te maken. 

Het blijkt namelijk dat de kwade genius achter de omkoperij de dochter van de dictator is, de 43-jarige Gulnara. 'Omdat papa een beetje seniel aan het worden was, kan ik prima met mijn vingers in de staatskas zitten voor een nieuwe Gucci-tas'. In een dictatuur is de dochter van de grote baas toch onschendbaar. Verkeerd gedacht, zo blijkt uit deze foto van het OCCRP dat in Oost-Europa onderzoek doet naar dit soort praktijken. Vader Karimov was onverbiddelijk en liet zijn bloedeigen dochter oppakken. Corruptie bestrijden, het kan!

Voor de volledigheid; dit zijn de gewraakte passages uit de jaarrekening van de Nederlandse tussenholding Silkway Holdings b.v.