Lilianne Ploumen (PvdA) buigt voor Oekraïense oligarch Rinat Akhmetov en beschermt vooral diens privacy

'Nivelleren is een feest', sprak een geëngageerde PvdA-voorman ooit. Het feestje is omgeslagen in treurige fiscale terreur tegen de eigen burger maar achter het echt grote (en foute) geld aangaan, dat durven Lilianne Ploumen en haar vrind Jeroen Dijsselbloem niet. We kregen antwoord op Kamervragen door de SP, naar aanleiding van een stuk op 925 over de rijkste man van Oekraïne. Dankzij een kamerplant ('dan bent u een echt bedrijf') hoeft de 49-jarige Rinat Akhmetov geen belasting te betalen, in Oekraïne en in Nederland niet. 

Bij de val van de Sovjet-Unie wisten zo'n dertig tot veertig slimme Oekraïeners de complete rijkdom van het land naar zich toe te trekken. Daarom is het land ook zo arm. Dat vermogen zit in het buitenland en als we een beetje goed zoeken, dan zien we dat niet minder dan € 2,2 miljard ervan in Nederland verstopt ligt en dat is allemaal van de genoemde Akhmetov. Wij stellen voor: we onteigenen hem en geven de bezittingen terug aan Kiev (bijvoorbeeld via het IMF) in plaats van de we gaten in de begroting van dat land dichten met eigen belastinggeld. Dat zou omgekeerde solidariteit zijn. Immers, de inkomstenbelasting voor de Nederlandse bakker en slager gaan omhoog terwijl miljardair Akhmetov onaangeroerd blijft. 

'Nederland heeft € 5,1 miljard geïnvesteerd in Oekraïne', aldus onder meer de VVD, bijvoorbeeld bij monde van Han ten Broeke. Nu onstaat het vervelende verschijnsel dat we Oekraïne willen helpen bij het bestrijden van corruptie, terwijl we een toevluchtsoord voor belastingontwijkers uit dat land zijn. Het associatieverdrag meldt dat we moeten 'samenwerken' om corruptie te bestrijden (artikel 22) maar nergens durven we concreet te worden over het terugboeken van dit geld. Wij zien dat graag anders en daar is een heronderhandeling voor nodig, enkel af te dwingen via een 'nee'. Overigens heeft Nederland ook flink boter op zijn hoofd, iets waar we het bij een 'ja' niet over hoeven te hebben. 

Als Nederland een associatieverdrag moet tekenen omdat we daarmee onze investeerders ondersteunen, dan helpen we dus eigenlijk mensen als Akhmetov, die hun thuisland met een onoverbrugbaar kastekort hebben opgezadeld. Fijn dat de SP vragen stelde, maar helaas komt Lillane Ploumen, namens het kabinet, met dit ontwijkende antwoord:

Maakt niet uit, Mevrouw Ploumen: het bericht is juist want we kregen het van insiders. Die hebben wel wroeging over de schaamteloze beroving van het arme Oekraïense volk waar ze aan meewerken, iets wat ze proberen af te kopen door naar de pers te lekken. Volgende week komen we met een completere lijst met Neder-Oekraïners. En oh ja, zeg niet dat het invorderen van dit soort geld niet mogelijk is: het kan wel, bewees het OM vorige maand. Moet je het wel willen.