De broodjes van Subway maken van u een pedofiel, gelukkig wel een slanke

UPDATE: Fogle geeft de slachtoffertjes de schuld, die worden nu voor het gerecht gesleept. 
Weekend, tijd voor WTF. Ontmoet Jared Fogle, de man die ooit het gezicht was van broodjesketen Subway. Southpark wijdde een vrij grappige aflevering aan hem. 

Fogle is van het jaar 1977 en na zijn studie sleet hij zijn dagen op de debiteurenadministratie van een luchtvaartmaatschappij. Dat was toch zo stressvol dat hij vreetbuien kreeg en dat vertaalde zich in overtollige kilo's, anders kunnen we het niet noemen. 

Eenmaal op de 200 kilo aangekomen besloot hij in te grijpen: afvallen zou hij, en met succes: in deze editie van Men's Health van Februari 2002 doet hij uit de doeken hoe hij 80 kilo heeft kunnen kwijtraken: door alleen maar bij Subway te eten. Sporten of niet en of hij alleen salades at of ook kilo's brood naar binnen werkte, dat wordt niet uitgelegd: Fogle viel af omdat hij bij Subway at en meer valt er niet over te zeggen. Subway is geweldig. 

Niemand weet of het een marketingstunt van Subway was maar Fogle moest natuurlijk het gezicht van de keten worden. Zwemmend in zijn voormalige outfit prees hij de broodjes aan: 'koopt hier en valt tientallen kilo's af, net als ik'! Het hielp, want de omzet van Subway ging naar de $ 8 miljard per jaar en Fogle werd een miljonair. 

Goed verhaal, maar hoogmoed komt voor de val. Fogle richtte een stichting op die kinderen zou helpen om zijn goede voorbeeld te volgen. Zo begon Fogle een ongezonde interesse voor 's lands jeugd te ontwikkelen en dat ontaarrde in seksreizen en een FBI-inval, waarbij meer dan 400 vieze filmpjes buitgemaakt werden. Fogle werd opgepakt en riskeerde een celstraf van tientallen jaren. Daarom bekende hij schuld, in de hoop dat zijn verzachtende omstandigheden makkelijker geaccepteerd konden worden. Een dieet, zeker een succesvolle, kan een oorzaak voor pedofilie zijn, lezen we in de New York Post

“Once he lost weight, it seemed as though in a short time he had hyper-sexuality,” forensic psychiatrist John Bradford testified for the defense at Fogle’s sentencing Thursday morning in Indianapolis. “There are brain disorders that can be associated with sexual drive.”

Dubieus. Maar, het zou kunnen. De rechter was niet onder de indruk en legde een celstraf van 15,5 jaar op. Nu krijgen we wel mooi gratis de mogelijkheid om een experiment te observeren. In de Federal Correctional Institute Englewood zal naar alle waarschijnlijkheid geen Subway gevestigd zijn. Dat betekent dat Fogle het anderhalf decennium zonder zal moeten stellen en volgens het marketingpraatje van Subway zou hij daardoor weer moeten aankomen. 

En inderdaad, in slechts drie maanden cel is Fogle dertig pond aangekomen. Van een Nederlandse voormalige gedetinieerde weten we dat er een rangorde in de gevangenis ingesteld is: bankrovers worden gerespecteerd maar mensen als Fogle staan helemaal onderaan. Dat geeft hem zoveel stress dat hij weer vreetbuien kreeg, net als bij zijn eerste baan. In Amerikaanse gevangenissen kunnen inmates credits verdienen met werk, uit te geven in een minimarkt in de gevangenis zelf. Daar zijn geen broodjes van Subway te vinden, wel zoete en zoute snacks waardoor Fogle zich binnen no-time weer op het niveau van Jabba The Hut kon eten. 

De moraal van het verhaal: wie af wil vallen doet er goed aan de lokale Subway te frequenteren, maar laten we hopen dat die niet te dicht bij een basisschool is gevestigd.