D66 en olieboeren Vitol, Akhmetov, Zlochevski en Soros spannen de LGBT-community voor hun karretje

De ja-campagne voor het refendum over het associatieverdrag met Oekraïne bereikt een nieuw dieptepunt. Nu willen homorechtenorganisaties graag dat u vóór een handelsverdrag met Oekraïne stemt. Volgens ons zijn een paar wanhopige oligarchen bezig om een onderdrukte groep voor hun karretje te spannen en dat is toch weinig sjiek. 

Ook zo onder de indruk van het appèl van de Oekraïense LGBT-community om het handelsverdrag niet weg te stemmen? Vreemd handelsverdrag dan overigens, maar dat terzijde. 

Opmerkelijk genoeg is deze tekst echter veel ouder, hij is namelijk van 21 januari. Om de een of andere reden is de oproep offline gehaald, om als een duveltje uit een doosje in de maand voor het referendum weer te verschijnen. Toch vreemd, want een dringende oproep om een situatie met betrekking tot mensenrechten te verbeteren zou zo lang mogelijk verspreid moeten worden. Toch? Overigens is de originele tekst nog in het internetarchief te vinden. Daar is de oorspronkelijke plaatsingsdatum van 21 januari duidelijk zichbaar, precies het moment waarop George Soros ($ 22 miljard) zijn steun aan het ja-kamp uitspreekt en de knip trekt. De link in de Tweet van Jan-Bert Vroege is daarom ook dood

In de tussentijd is de site van de organisatie die voor homorechten opkomt, Fulcrum, een tijdje offline geweest. Bij de herlancering (die gepaard gaat met een het opbakken van dezelfde boodschap) zien we een nieuwe site, met een jaarrekening die helaas niets meer over de inkomsten en uitgaven van de stichting zegt. Nu kunnen we niet meer achterhalen wie de geldschieter achter de oproep is. De oude jaarrekening is verdwenen. Helemaal? Nee, niet helemaal

De belangstelling voor Fulcrum en de bereidheid financieel bij te dragen zijn vanaf 2011 tanende. In 2014 komt er echter een grote financiële injectie. Van wie? Van George Soros! In 2014 komt zijn Open Society Foundation (OSF) met een gift, zodat de jaarlijkse inkomsten meteen met 155 procent toenemen. Kennelijk vond de OSF het niet handig dat er op een dag twee stichtingen met geld van Soros (OSF en Stem Voor Nederland) met een emotionele oproep kwamen, dus is de open brief van de LGBT-community offline gehaald. Noem dit een complottheorie, maar de ondertekening, de tweet en het verdwenen artikel maken uit het internetarchief maken een ding helder duidelijk: de hartekreet van de LGBT-community is doelbewust offline gehaald, om op een later moment in de campagne weer uit de kast getrokken te kunnen worden, op een manier waarbij de betrokkenheid van Soros verholen kon blijven. Het is dus een campagnestrategie en gegeven dat het mensenrechten betreft is dat best onaardig. 

Heeft Roze Oekraïne eigenlijk iets aan het associatieverdrag? Niet echt. Of, echt niet. Discriminatie van leden van de LGBT-community wordt nergens, maar dan ook echt letterlijk nergens in het verdrag genoemd. Het was toch ook vooral een handelsverdrag? Goed. Het hernieuwde jaarverslag laat deze speech van Elton John zien: goed verhaal en lastig om tegen te zijn. Hij spreekt hier op het YES-Ukraine forum, dat is opgericht door zo'n tien belastingontwijkende bedrijven en oligarchen die graag Oekraïens olie en gas aan Europa willen verkopen. 

Merkt u op dat hij begint met 'Thank you, Victor'. Hij heeft het dan over Victor Pinchuk, een van de rijkste mannen van Oekraïne en schoonzoon van voormalig president Leonid Kuchma. Boze tongen beweren dat Pinchuk zijn miljarden heeft kunnen verdienen dankzij zijn nauwe relatie met Kuchma, die van corruptie wordt beschuldigd. Voor alle voorstemmers die zich in willen zetten voor de jonge generatie die tegen corruptie vecht: deze stroming is begonnen als de 'Oekraïne zonder Kuchma-beweging' van dik vijftien jaar geleden. Boze jongeren gingen de straat op en eisten het vertrek van de president, omdat hij zichzelf en zijn naasten (waaronder Pinchuk) op oneigenlijke wijze zou bevoordelen. Dat is het moment waarop de massale protesten tegen corruptie begonnen, helaas lijkt de beweging te zijn gekaapt door een andere elite. 

Dezelfde Pinchuk heeft een clubje opgericht, de Yalta European Strategy (YES) en die is glashelder over het doel. Oekraïne moet lid worden van de EU, dat is waar dit hele circus over gaat. Het associatieverdrag is een voorportaal voor toetreding, niets meer en niet minder. 

De streefdatum is 2020. Bij YES, een jaarlijks evenement, komen interessante sprekers: politici als Bill Clinton, José Manuel Barroso en de Europees commissaris voor uitbreiding Štefan Füle. 

De site is erg open over de geldschieters: Shell, DTEK, Burisma Holdings, Arawak Energy en Alfa Bank. Wie zijn toch deze partijen, die zich ineens heel erg druk maken om mensenrechten en die van de LGBT-community in het bijzonder? De eerste vier zijn oliebedrijven.
De Alfa Bank daarentegen is een bancair conglomeraat van Mikhail Fridman (geschat vermogen: $ 14 miljard). Op de Amsterdamse grachten heeft hij de Amsterdam Trade Bank die minder Noord-Hollands is dan u zou denken. Dit dochterbedrijf van de holding in Moskou beheert enkele miljarden van rijke Russen en Oekraïeners, die graag minder belasting willen betalen. Fridman werkt actief samen met de Nederlandse ambassade in Kiev om vermogenden bij deze bank te krijgen. Dat betekent dat Nederland doelbewust de fiscale positie van de regering in Kiev ondermijnt, een WTF-topic waar we later op terug moeten komen. Fridman is ook directeur van Vimpelcom, een Russisch telecombedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam: dat kreeg vorige maand een boete van $ 795 miljoen wegens omkoping

DTEK is een onderneming van Rinat Akhmetov (geschat vermogen: $ 11 miljard), mogelijk de rijkste man van Oekraïne. Deze slimme ondernemer heeft een reeks nutsbedrijven over kunnen nemen voor bijna niets, op een manier die nog steeds niet helder is. Het resultaat is dat hij zich tientallen miljarden heeft kunnen toeëigenen die normaliter in de staatskas hadden gezeten. Weinigen kunnen claimen zoveel aan de bevordering van armoede in Oekraïne te hebben bijgedragen.Akhmetov verstopt zijn vermogen in Nederland, bij het Amsterdamse WTC. Kamervragen naar aanleiding van ons onderzoek naar de € 2,19 miljard die hij in Nederland bewaart werden door onze regering niet van antwoord voorzien, daar de privacy van Akhmetov belangrijker werd geacht dan waarheidsvinding. 

Burisma Holdings is het energiebedrijf van de voormalig Minister van Milieu van Oekraïne, Mikola Zlochevski, in de laatste regering van Janoekovitsj. Daarin was hij een collega van de huidige President Porosjenko, die toen Minister van Economische Zaken was. Zlochevski wil graag naar schaliegas boren en wees een belangrijke vergunning aan zijn eigen bedrijf toe, Burisma op Cyprus. Daarmee benadeelde hij zijn eigen land voor tientallen miljarden en daarom is hij ook opgepakt, in Engeland. Helaas wilde de huidige regering van Oekraïne (die waar wij het verdrag mee hebben afgesloten) niet meewerken aan de vervolging en zo komt hij ermee weg. Zlochevski betaalt nergens belasting, omdat hij zijn holding slim op Cyprus heeft gevestigd. Onder zijn personeel vinden we Aleksander Kwasniewski, voormalig President van Polen en de zoon van Joe Biden, de Amerikaanse Vice-President. Zijn vermogen is niet te schatten, maar de waarde van de vergunning bedraagt zonder meer een tiental miljarden dollars. 

Wat doet Shell eigenlijk bij dit schimmige clubje? Ook onze eigen Koninklijke wil graag naar schaliegas boren in Oekraïne. Precies daarom tekenden Shell en de Nederlandse regering een deal met de inmiddels zo verfoeide Janoekovitsj. De opbrengsten van gasboringen in Oekraïne zijn mogelijk te optimistisch ingeschat en Shell had niet gerekend op zoveel politieke onrust. Shell zal zich daarom terugtrekken, in ieder geval tijdelijk.

Arawak Energy is ook Nederlands, het is een dochter van oliehandelaar Vitol. Dat is een zeer omstreden bedrijf, omdat het grof geld verdient door sancties te ontduiken, in Iran, Irak en Libië. Het dieptepunt van het in Rotterdam gevestigde bedrijf is wel het betalen van smeergeld aan de Serviër Arkan, de leider van de zogenaamde Arkan Tijgers. De mascotte is dan ook een echte tijger. Deze beweging vocht in de jaren '90 in de Bosnische oorlog waar deze zich schuldig maakte aan grove overtredingen van mensenrechten, zoals massale verkrachtingen van moslimvrouwen en het executeren van ongewapende krijgsgevangenen en burgers. Vitol keek ernaar en zag dat het goed was en nu ineens maakt dit bedrijf zich druk om homorechten in Oekraïne. Gelooft u het zelf?

Samen hebben de genoemde individuen - Shell niet - hun thuisland voor tientallen miljarden benadeeld, dus het is zeer ongeloofwaardig dat ze zich - ineens - héél erg druk maken om homorechten, zo vlak voor een referendum. En Soros, de financier van OSF en daarmee bovenstaande oproep, wil hij ook graag naar gas boren in Oekraïne? Jazeker, hij heeft zijn oog laten vallen op het oliebedrijf van het land. Daar is hij glashelder over.Maar als Shell, Vitol, DTK en Burisma een seminar organiseren over nauwere handelsbanden met Oekraïne en het laten tekenen van een verdrag, en in het aller-aller-aller-laatste jaar wordt inééns de troefkaart 'homorechten' getrokken dan moeten we niet te snel geëmotioneerd raken. 

De mede-aandeelhouder van Zlochevski in Burisma is een heer genaamd Ihor Kholomoiski, de onderlingen verhouding hebben we nog niet exact in beeld maar dat komt wel. De laatste heeft een privéleger van 10.000 man. Als hij echt bezorgd was geweest om de rechten van de LGBT-community, dan heeft hij alle mogelijkheden om ze fysiek te beschermen maar dat doet hij dus niet. In plaats daarvan komt hij met Elton John op de proppen. Waarom al die moeite?

Het handelsverdrag maakt het mogelijk om grondstoffen in Oekraïne te winnen met methoden die in Nederland illegaal zijn, en Nederland mag niet om die redenen de gewonnen olie tegenhouden: daar is het verdrag wel helder over. Ook mogen schimmige buitenlandse oliebedrijven als Burisma niet van de Oekraïense markt worden geweerd. Op die vlakken is het verdrag zeer specifiek. Overigens is de analogie met TTIP zeer duidelijk, dat is een soortgelijk handelsverdrag maar dan met de Amerikanen. 

925 is zeer begaan met de rechten van de LGBT-community. Daarom vinden we het zo vreemd dat dit issue pas nu aan bod komt. Het clubje van Pinchuk, YES, komt pas in het twaalfde jaar van het bestaan met een speech over homorechten op de proppen. Dat is wel rijkelijk laat, maar het is wel iets om Nederland mee over de streep te trekken. Bij de door het OSF betaalde campagne zien we duidelijk dat de oproep verwijderd wordt om vlak voor het referendum weer op te duiken. 

Alle genoemde partijen hebben grote zakelijke belangen bij het verdrag en alle genoemde partijen hebben er geen enkel moreel bezwaar tegen om anderen letterlijk voor miljarden te benadelen of om zaken te doen met zware criminelen. Het is zeer, zeer ongeloofwaardig dat mensen als Soros en Pinchuk zich ineens héél erg druk maken om homorechten terwijl ze er aan de andere kant geen moeite mee hebben om doelbewust miljarden uit de staatskas te trekken. Homorechten zijn een hot topic in Nederland, een ideaal middel om dit land richting een 'ja' te bewegen, ook al doet het verdrag compleet niets aan de situatie voor de LGBT-community in dat land. Al was het maar omdat er geen enkele concrete maatregel in het verdrag staat, dat wel is afgesloten met een politieke partij die duidelijk een hekel aan deze groep heeft. 

Dus, beste vrienden van onder meer Gay.nl, laat u zich geen zand in de ogen strooien door deze olieboeren. Ze willen in Oekraïne gaan fracken, een methode die in Nederland (wellicht onterecht, maar dat terzijde) verboden is maar dankzij het associatieverdrag mag die olie tóch in Nederland verkocht worden. Daar zijn miljarden mee gemoeid. Dat is waar het hier om gaat en dat is waarom ineens de LGBT-kaart wordt getrokken: omdat Nederland het eerste land is waar het homohuwelijk plaatsvond en omdat het een Nederlands referendum is. Het verdrag is helemaal niet goed voor roze Oekraïne. Stem daarom 'nee' op zes april, dan geeft ruimte om te onderhandelen over een beter verdrag. Daarin nemen de bescherming van de LGBT-community wél expliciet op, want dat is nu niet het geval. Het moet dus letterlijk met zoveel woorden in het verdrag voorkomen, want de huidige tekst is bewust zo vaag dat 'LGBT' er niet instaat en dat komt omdat de Oekraïnse opstellers juist homohaters zijn: de parlementariër hier beneden noemt homoseksualiteit een psychische afwijking en hij is een partijgenoot van de huidige president. We nemen vervolgens ook op dat we geen milieu-onvriendelijke activiteiten gaan promoten. En last but not least: we gaan ook explicitiet benoemen dat we de genoemde Akhmetov, Fridman en Zlochevski hun miljarden gaan afpakken en teruggeven aan de arme Oekraïners, om vervolgens de gebruikte fiscale route dicht te gooien. 

Dat zou wat zijn. 

Nota bene: de genoemde Bogdan hebben we gemaild en gebeld, vooralsnog zonder resultaat.