Regering zuigt voordelen van handel met Oekraïne uit dikke duim omdat ze er niet zijn en beschermt daarmee een grote boef

Weet u het nog, drie weken geleden? 'Nederland heeft € 5,2 miljard in Oekraïne geïnvesteerd'. Dat moest een reden zijn om 'ja' te stemmen bij het nakende referendum. Volgens ons heeft de regering dat cijfer uit de dikke duim gezogen, om het gepeupel richting een ja op 6 april te imponeren. 

We ontdekten dat van die € 5,2 miljard niet minder dan € 2,2 miljard, dat is 44 procent, voor rekening van één enkele Oekraïense schavuit kwam, ene Rinat Akhmetov. Volgens zijn eigen Openbaar Ministerie heeft hij zichzelf onrechtmatig verrijkt bij de privatisering van energiebedrijven. Daarmee is zijn thuisland voor miljarden benadeeld en dat geld is (kortweg) overgeboekt naar Nederland. Ons land wordt dus een vluchthaven voor fout geld.

Er werden Kamervragen gesteld, want het is een beetje vreemd dat Nederland als administratiekantoor fungeert voor een Oekraïense fiscale vluchteling, terwijl we juist van plan zijn het land te helpen in de strijd tegen corruptie. Er kwam slechts een ontwijkend antwoord omdat de wet vereist dat de regering de privacy van dit soort oligarchen respecteert. Tegen de eigen burger is de fiscus wat minder aardig, maar dat terzijde. De beschamende score van 44 procent, daar veranderde evenwel niets aan. 

Als we nu op dezelfde pagina kijken dan zien dat onze regering wat met de cijfers heeft gerommeld. Plotseling is er geen € 5,2 miljard maar bijna het dubbele, wel € 9,8 miljard, in Oekraïne geïnvesteerd! Dat gaat snel.

Ook is de export naar dat land ineens afgenomen. Die cijfers, die verzint onze regering dus gewoon ter plekke. Maar het goede nieuws is wel dat het aandeel van Akhmetov in dit getal halveert naar minder dan een kwart, namelijk dezelfde € 2,2 miljard op - ineens - € 9,8 miljard. 

Totdat we eind vorige week nog een schimmige vennootschap van hem boven water krijgen, dankzij een tip van een insider. Het complete energiebedrijf van Oekraïne is even op de Zuidas gestald, onder bezielende leiding van zijn (dan) 25-jarige zoon Damir. Het balanstotaal bedraagt 106 miljard Hryvnia, op het moment van overboeken zo'n € 3,7 miljard. We kunnen de kop van het vorige artikel aanpassen. Waar eerst 44 procent staat, mag u nu 60 procent invullen. Nederland is gereduceerd tot een vluchthaven van fout Oekraïens geld en elke andere economische relatie is verwaarloosbaar klein. Stem 'nee', dat is de enige manier om deze stinkende beerput eens compleet open te trekken en de arme Oekraïeners hun ontvreemde geld terug te geven. De relatie en onze regeringen zijn te gecorrumpeerd voor een verdrag waarin vrij verkeer van kapitaal is opgenomen (artikel 145). 

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat het onmogelijk is om van Oekraïne rijk te worden. Het land heeft sinds 2004 een dalende handelsbalans (dat komt dus niet door Rusland maar enkel door de eigen verouderde industrie) die langdurig negatief is. Het land exporteert te weinig om de reeds bestaande import te financieren. Op korte termijn is een verbetering niet waarschijnlijk dus we gaan hier niets aan kunnen verdienen, op de fee voor het stallen van een berg zwart geld na. 


source: tradingeconomics.com