Alexander Pechtold neemt giften aan van zakenman die grote belangen heeft bij associatieverdrag met Oekraïne

Vraag. Wie betaalde de vlucht van D66'ers Alexander Pechtold en Kees Verhoeven, vorige maand, naar Oekraïne? Ondernemer Frans Lavooij, we zien hem ook op foto's van het tripje terugkeren. Het is het heerschap hier rechts bij de herdenking op het Maidan-plein. 

In een reeks verslagen wordt ons verteld hoe belangrijk het is dat we het verdrag tekenen. Het zou goed zijn voor Nederland, omdat we kunnen handelen, en voor Oekraïne, omdat we kunnen.. handelen? Zoals we eerder schreven zijn de economische voordelen compleet gefingeerd, dus burgers worden met niet-bestaande cijfers doodgegooid. Schrijver Ton F. van Dijk ontdekte dat het de genoemde Rotterdamse ondernemer Frans Lavooij is die Pechtold en Verhoeven naar Oekraïne vloog, alles voor het algemene belang. 

Wat D66 er niet bij vermeldt is dat de zakenman gedeeltelijk eigenaar is van de koffiefabriek. Die verkeert in zwaar weer, omdat het associatieverdrag een boycott door Rusland tot gevolg had. Daarom moet verdwenen export naar Rusland worden opgevangen door de EU en precies dat is waar het associatieverdrag over gaat. Bij de grootste kippenboer van Oekraïne, Yuriy Kosyuk, is hetzelfde aan de hand. Dit verdrag is gunstig voor een paar ondernemers die zwaar op Oekraïne hebben ingezet, wat nogal een risico is. Daarom worden we richting een 'ja' gepushed maar beter tuinen we er niet in: dit verdrag is slecht voor Nederland én Oekraïne maar goed voor mannen als Lavooij en Kosyuk. Des te onsmakelijker dat Pechtold & friends hun oren naar deze risicovolle ondernemers laten hangen. Vervelend dat hun kippen- en koffiebedrijven verlies maken door het conflict met Rusland. Maar dat is ondernemersrisico en het is stuitend dat ze politici als Pechtold en Verhoeven voor hun karretje spannen voor een verdrag waar Nederland schade van gaat ondervinden.