Adriaan Straathof pakt € 2.188.939,00 per jaar met varkens martelen

Zo voor het avondeten is dit een topic dat u wellicht even over kunt slaan: we hebben het maar gezegd. Maar het is wel hoe onze oprichter-met-bretel vegetariër is geworden, dankzij dit soort reportages. Dierenrechtenbeweging Animal Rights maakte een undercoverfilmpje, dat vandaag voor nogal wat opschudding zorgde.

Straathof is mogelijk de grootste varkensboer van Europa. Onomstreden is hij niet, hij zou zich niet aan de regels houden volgens Brandpunt. Dat programma maakte onder meer dit item over hem. Lezersvraag: hoe rijk is deze man?

Straathof gebruikt een drietal bv's, namelijk LVBV, Sebava en Nivarpa, allen in Brabant gevestigd. Het moederbedrijf kent een omzet van een kleine € 50 miljoen per jaar, zo zien we later. In de jaren 2010 en 2011 maakt Straathof nog verlies maar dat zal aantrekken. 

De omzet van het concern bedraagt € 48,5 miljoen en wordt vooral en Centraal- en Oost-Europa gerealiseerd, met zelfs een beetje verkoop in China. Slechts zeven procent gaat naar de Nederlandse consument. Sinds 2012 schrijft Straathof weer zwarte cijfers, in de laatste twee bekende jaren haalde hij een winst van meer dan € 2 miljoen. 

Het valt ons op dat Straathof de omzet met 12,3 procent weet toe te laten nemen, terwijl de personeelskosten dalen. Dan kan het niet anders dan dat de werkdruk toeneemt, wat een zeer logische verklaring is voor de beelden uit het filmpje. Want tegen een lekkere lap vlees zijn wij niet (en alles heeft een prijs), maar wat we hebben mogen aanschouwen lijkt niet in overeenstemming te zijn met vigerende milieuregels. Met de genoemde winstgevendheid, de opgepotte reserves en de hypotheekvrije villa van € 599.000 die te koop staat schatten wij Straathof op ongeveer € 20 miljoen netto in. Overigens is hij fan van Ajax en reist hij graag naar Australië maar daar laten we het maar bij.