Oeps: rijkste kolen- en staalboer van Oekraïne (goed voor miljard of vijf) is boos en gaat 925 te grazen nemen

Boze post van Rinat Akhmetov, eigenaar van een reeks kolenmijnen, staalfabrieken en dies wat meer zij in Oekraïne. Deze ondernemer is de rijkste man van Oekraïne en slaagde er gedurende de jaren '90 in om allerlei voormalige staatsbezittingen in eigen beheer te krijgen. 'Is niet helemaal correct gegaan', zegt de huidige regering van het land, al weet ook President Porosjenko waar hij de mosterd moet halen. Een vorig artikel van ons schoot Akhmetov evenwel in het verkeerde keelgat. 

Akhmetov kennen we ook als 'Kamerplantman'. Het gewraakte zinnetje in het vorige artikel luidt: 'weinigen kunnen claimen zoveel aan de bevordering van armoede in Oekraïne te hebben bijgedragen.' Niet waar, laat hij ons weten. In een mail zegt hij onder meer:

'...These false and unsupported allegations are irresponsible journalism which can seriously damage the reputation of Mr Akhmetov and have no basis in fact and must be withdrawn. Indeed, the journalist provides no basis or fact to support the erroneous claim made in the article. If the journalist had indeed undertaken the role of reporter with even a degree of professional competency he or she would have seen statements on SCM’s website from both the company, its ownership structure, details of statements regarding acquisition and sale of assets, funds invested and taxes paid to the Ukrainian state.

Indeed taxes and duties paid by the Group's companies to the national and local budgets (including the Pension Fund) were UAH 32.4 billion in year 2014. We publish taxes paid each year following our audit conducted by PWC to international standards. However, basic fact checking and research was not undertaken in the instance. Mr Akhmetov’s holding company SCM is widely recognized both within Ukraine and internationally as the country’s leader in transparency, good governance and social responsibility. To have his name tarnished in such a way is deeply regrettable.'

Akhmetov is eigenaar van onder meer DTEK en MetInvest. Van het laatste bedrijf kregen we een afschrift van deze frappante transactie en dat leidde tot deze Kamervragen:

Gezien de datum van bovenstaand stuk is het goed denkbaar dat Akmetov zijn mensen dit seminar van de Nederlandse ambassade in Kiev hebben bijgewoond. Daarin wordt exact uit de doeken gedaan hoe Oekraïense bedrijven hun lokale belastingaangifte kunnen verlagen (ten koste van een land dat aan het infuus van het IMF én de EU ligt) door Nederland als fictieve vestigingsplaats te kiezen. Bovendien zal de Nederlandse overheid de privacy van de fiscale vluchteling respecteren, zo lezen we op de site van de ambassade (en daar is niets van gelogen). Voor de duidelijkheid: deze route is legaal, omdat het in Nederland niet strafbaar is. Zo duidelijk is onze wet. Maar Oekraïne wordt hier wel degelijk armer van. Met betrekking tot 'no basis or fact to support', daarvoor kunnen we simpelweg in het jaarverslag kijken en we hebben wel degelijk aangebeld. Voor de volledigheid wijzen we nog op dit gesprek dat we met de Britse prof Richard Sakwa hebben gevoerd: volgens hem is Akhmetov een mogelijke oplossing voor het conflict in Oekraïne en moeten we hem daarom met rust laten. Wordt vervolgd.