Rob Riemen (Nexus Instituut) heeft moeite om 24 jaar jongere armcandy te financieren en hengelt naar Europees geld

Eerst en vooral: we willen dit niet. Rob Riemen doet het namelijk helemaal niet gek als we hem met Jan Slagter van Omroep MAX vergelijken (minus 24 jaar in plaats van 31 jaar). Respect dus voor deze wetenschapper, zonder meer. Maar jonge armcandy kost geld, subsidiegeld welteverstaan en naarmate de kredietcrisis langer duurt wordt dat schaarser. En als we iemand publiekelijk zó uit zijn plaat zien gaan, dan vragen wij ons af: waar komt dit vandaan? Heeft dat monetaire motieven, zoals bij de woeste D66-wethouder uit Steenbergen? Dan zoeken we verder. De casus van Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut, lijkt daar een beetje op. 

Laat één ding gezegd zijn: Thierry Baudet, die kennen we hier wel. Maar dan nog is dit geen normaal gedrag, wat Riemen hier vertoont. Een wedstrijd intellectueel verplassen ('u heeft Thomas Mann niet gelezen') gaat over in een wervelwind van wereldrampen, verwensingen en treinen naar het Oosten en dat maakt de kijker acuut suïcidaal, als die het einde al haalt. Uit beroepsidiotie kijken we dan maar eens naar de cijfers en de mensen achter het Nexus Instituut. 

Grappig. De directie bestaat uit een koppeltje. Dan vraagt een mens zich af: is dit een gewoon instituut of een vehikel om de schoorsteen in huize Riemen te laten roken?

Nexus heeft geen jaarcijfers beschikbaar gemaakt en als stichting hoeft dat ook niet. Dat betekent niet dat we ze niet gevonden kunnen hebben. Hoe, dat laten we even in het midden. Het is wel duidelijk dat Nexus het voor Riemen mogelijk maakt om flink Airmiles te sparen, op kosten van de belastingbetaler ook nog eens. 

In de laatste cijfers zien we een post 'Investering en Ontwikkeling', die tussen 2009 en 2014 tussen de € 70.000 en € 95.000 fluctueert. Wat zou dat zijn?

Op diezelfde plek zien we in eerdere jaarrekeningen de post 'buitenlandse reizen'. Riemen vliegt er nogal wat vanaf met zijn uit de collegebanken afkomstige liefdes cq. medebestuursleden, want hier zien we een verdubbeling van die post 'buitenlandse reizen' in slechts een jaar.

In 2015 trekt de Universiteit Tilburg de subsidie van een half miljoen in. De timing en het precieze hoe en waarom, dat is even niet relevant. Maar er zijn geen andere noemenswaardige inkomsten voor deze uitgever van 'cultuurfilosofische media', want de stichting Vrienden van het Nexus Instituut krijgt in meerdere jaren letterlijk geen enkele gift binnen. De laatste tijd zien we Riemen vooral optreden als pleitbezorger van de Europese eenwording, bij het religieuze af. Daar lijkt maar één verklaring voor te zijn, gegeven dat Thomas Mann zich nooit over quantitative easing, visaregelingen met Moldavië en fytosaniteire maatregelen voor Oekraïense plofkippen heeft uitgelaten: Riemen is naarstig op zoek nieuw gratis geld om het wegvallen van de Tilburgse subsidie op te vangen, deze keer uit Europa. Zoals gezegd, mooie armcandy, da's niet goedkoop. Helemaal niet als we business class moeten vliegen. 

Weten we dat ook weer.